Menu 

Kad ostanete u drugom stanju svi vam pričaju kako će vam to biti najlepši period u životu, kako ćete sijati srećnim sjajem, a sve što vi osećate je tuga, očaj i jedva želite da prođe tih devet meseci. Šta vam se događa? Da li je normalno što ne uživate u trudnoći?

Kad vam pričaju o „trudničkom sjaju“ i sreći niko vam neće spomenuti to da ćete svakih pet minuta morati ići u wc, da ćete prvo tromesečje provesti povraćajući, da će vam oticati stopala, a o strijama da ne govorimo. Ali isto tako niti jedna žena ne očekuje da postoji mogućnost da će mrzeti trudnoću i da ni malo neće u njoj uživati.

Za mnoge mame širom sveta trudnoća nije samo osećanje malih udaraca u stomaku, uživanje u hrani i besplatna masaža stopala od muža. Prema poslednjim podacima oko 27 odsto trudnica, na neki način uopšte ne uživa u trudnoći. Ako ste i vi jedna od njih, ne brinite, niste ništa lošiji od ostalih, sve je to normalno.

Šta se zaista događa?

Ako osećate dramatične emocionalne promene, nagle nalete ljutnje ili plakanja slobodno možete okriviti hormone jer se nivo progesterona i esterogena naglo menja kao i hormona relaksina. Nivo hormona se obično stabiliše tokom drugog tromesečja, ali promene raspoloženja se mogu vratiti pred kraj trećeg tromesečja.

trudnica seta

Ipak nije baš sve u hormonima. Mnoge buduće majke obično se nose sa mnogim novim mislima, strahovima i nedoumicama, jer da se ne lažemo, svesne su toga da će im se život rođenjem bebe promeniti iz korena, a sve te brige uveliko mogu uticati na uživanje u trudnoći i osećaj sreće.  Pored toga tu je još i mit da su žene u trudnoći lepše, ali moramo priznati da se retko koja trudnica zaista oseća lepom zbog svih promena kroz koje joj telo prolazi. Tu je još i pritisak koji nam okolina nameće da moramo biti savršene majke, savršene žene, da moramo izgubiti nakupljene kilograme odmah nakon trudnoće, jer ako može Adrijana Lima zašto ne bismo i mi i još mnoštvo misli koji nam se vrzmaju po glavi a koji izazivaju sve osim osećaja sreće i blagostanja.

trudnica u setnji

Kako rešiti problem?

Ponavljajte sebi da trudnoća traje samo devet meseci i da će svi problemi sa nadutošću, otečenim nogama, gasovima, zatvorom, čestim odlaskom u wc jednostavno nestati, a do tad pokušajte sebi odvratiti misli radeći nešto u čemu uživate.

Ne osećajte se krivima zbog toga što osećate. Mnogim ženama samo priznanje da ne uživaju u trudnoći predstavlja veliki problem jer misle da će naići na osudu i zato to obično drže za sebe. Imajte na umu da vas to što ne volite biti trudni neće pretvoriti u lošu majku.

Odvojite vreme za sebe. Veoma je važno da si tokom trudnoće ugađate. Priuštite si pedikuru, odlazak kod frizera, opuštajuću masažu ili jednostavno otiđite u bioskop i pogledajte neku romantičnu komediju.

Okružite se ljudima. Možda ste pomislili kako će vas gomila ljudi samo još više rastužiti, ali ako se okružite ljudima koje volite, koji vas poznaju i koji znaju sve o vama, uživaćete. Pozovite drugarice na ručak, otiđite sa mamom i sestrom u kupovinu. Nipošto ne zanemarujte društveni život.

Zadržite smisao za humor. Trudnoća dolazi sa mnogim ni malo privlačnih simptoma, a najbolji način da se nosite sa nekontrolisanim gasovima ili time što ste se malko upiškili u gaće kad ste kihnuli da se šalite na svoj račun.

trudnica leži

Kad je vreme za stručnu pomoć?

Veoma je važno da znate razliku između normalnih trudničkih emocinalnih promena i nečemu ozbiljnijem što može dovesti do depresije. Obratite pažnju na znakove upozorenja.

  • Normalno je da vam raspoloženje varira, bićete plačljiviji nego inače, ali to ipak ne treba da bude ekstremno. Ako ste danima neraspoloženi i patite od hroničnog osećaja beznađa, možda bi trebalo da porazgovarate sa lekarom.
  • Samopouzdanje vam je drastično opalo i često pričate o sebi u negativnom kontekstu, kako ćete biti grozna majka, kako više nikad nećete biti privlačni partneru.
  • Imate probleme sa spavanjem, teško vam je ponovno zaspati kad se probudite tokom noći i često se budite u cik zore. Normalno je da u trudnoći imate problema sa spavanjem ali trebalo bi da lako možete zaspati kad se probudite.
  • Bez obzira koliko se odmarate uvek ste umorni.
  • U potpunosti ste izgubili interes za hranu i nemate apetit.

Ako ste prepoznali kod sebe neke od ovih simptoma obavezno se javite vašem lekaru koji će vam preporučiti šta dalje da radite.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar