Menu 

Nedavno je Centar za kontrolu bolesti u Americi objavio da gotovo 11 odsto dece školskog uzrasta pati od ADHD poremećaja ili nama poznatijeg “poremećaja pažnje”. Čak 60 odsto takve dece iste te probleme ima i kad poraste što je prilično zabrnjavajuća brojka. Deci se od najranijeg detinjstva daju lekovi za ovaj poremećaj, a sada bi moglo doći do promene u lečenju. Reč je o video igrama.

Najnovija istraživanja koja se sprovode na Univerzitetu u Kaliforniji bi napokon mogla doneti pomak kad je u pitanju lečenje ADHD poremećaja, a u pitanju su video igrice koje gotovo svako dete voli igrati. Ova istraživanja su pokazala da igranje video igrica na veoma moćan način izolira i aktivira posebne prečice u mozgu. Posebno dizajnirane igrice mogle bi poboljšati sposobnost dece da se fokusiraju na poseban projekat i na taj način treniraju mozak da bude direktniji i korisniji.

poremećaj

Cilj ovog istraživanja jeste da se decu osposobi da nauče, ojačaju i poboljšaju svoje znanje i moć koncentracije. U Americi se lekovi za ADHD koriste jednako često kao i obični aspirini i trebalo bi da se nađe neki drugi način lečenja ovog poremećaja, jer se nuspojave ovih lekova često ne uzimaju u obzir. Samo neke od njih su: ubrzani rast srca, nesanica, anksioznost, suva usta, glavobolja pa čak i bipolarni poremećaj.

Pomoću posebno osmišljenih igrica deca bi na neki način trenirala mozak i na taj način poboljšavala koncentraciju, fokusiranje, kognitivno razmišljanje. Ovaj način lečenja naravno zahteva određenu praksu i konstantnu upotrebu igrica, ali veruje se da je konačni ishod može biti zaista zadivljujući.

Mnogi stručnjaci se slažu da mnoga stanja i bolesti zahtevaju lečenje medikamentima, ali da sa ADHD poremećajem to svakako nije slučaj i da su video igrice sjajno rešenje. Ne znamo kako će se sa tim složiti velike farmaceutske kompanije, ali vreme će pokazati. Šta vi mislite biste li se pre odlučili na tablete ili video igrice?

 

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar