Menu 

Cveće nije samo da miriše i da bude lepo, većina cvetova koji nam uglavnom krase kuću ili dvorište imaju lekovita svojstva. Jedan od njih je svakako noćurak, divni žuti cvetić koji pomaže u lečenju mnogo bolesti.

Noćurak je biljka koja poreklo vodi sa američkog kontinenta, a ime je dobila po žutim cvetovima koji se otvaraju u večernjim časovima, a lagano se zatvaraju pred svitanje.

Inače je jestiva biljka, indijanska plemena su ga konzumirala kao salatu, ali danas se on najčešće koristi kao lek.

Ova biljka ima zaista široku lepezu lekovitih svojstava i mnogo je njenih primena. Najčešće se koristi za otklanjanje hroničnog umora, PMS-a, alkoholizma. Olakšava simptome astme, magarećeg kašlja reumatidnog artritisa i osteoporoze. Često se koristi za poremećaje u ponašanju kod dece kao što su hiperaktivnost i manjak koncentracije.

Poslednjih godina intenzivno se istražuje njegov uticaj na bolesti poput Alchajmerove, kancerogenih obolenja, dijabetesa, bolesti srca i krvnih sudova i Parkinsonove bolesti.

U terapeutske svrhe najčešće se koristi ulje noćurka koje se dobija ceđenjem esencijalnih ulja iz semenki ovog cveta.

Ovo ulje veoma blagotvorno deluje na zdravlje i lepotu kože lica, pa ga veoma često možemo naći kao sastojak mnogih krema i losiona za čišćenje lica. Ako imate problema sa proširenim porama, aknama i crvenim flekama, jednostavno dva puta dnevno par kapi ovog ulja utrljajte na kožu i rezultate ćete primetiti veoma brzo.

Piši!
Širi dalje!

3 komentara
  1. jelena matic

    Da li je drugo ime za nocurak -macina trava

  2. Tina Petolas via Facebook

    odlicno za bore ali ne stavljaj u salatu!

  3. Dragana Matijasevic via Facebook

    Probala….ali ko je osetljiviji na mirise….smrdi ali bas!

Napišite komentar