Menu 

Kao što svi znamo tokom trudnoće i dobar deo perioda dojenja menstrualni ciklus se prekida, a kad se sve ponovno vrati u normalu budite spremni na određene promene.

Jedna od brojnih pozitivnih strana trudnoće je sigurno izostanak menstruacije i uvereni smo da bi se sve žene na svetu složile sa tom konstatacijom. Ako ste trudni ili dojite i još uvek niste dobili menstruaciju pa se pitate da li će se nešto promeniti čitajte dalje i sve ćete otkriti.

44119214_fc7c21f139_z

Kada možete očekivati menstruaciju nakon porođaja? Na povratak menstruacije odnosno njen izostanak utiče i dojenje, odnosno pojačano lučenje prolaktina, hormona koji je odgovoran za produkciju mleka u dojkama i on zaustavlja ovulaciju. Žene koje ne doje, prvu manstruaciju nakon porođaja obično dobiju nakon osam nedelja, a kod dojilja to se može desiti nakon nekoliko meseci, može se čak desiti da menstruaciju ne dobijete šest meseci nakon porođaja pa čak i duže, odnosno sve dok dojite.

Možete li ostati trudni bez obzira na izostanak menstruacije? Neke žene su na tei način otkrile da izostanak menstruacije u periodu nakon porođaja ne znači da ne postoji rizik od trudnoće. Imajte na umu da ovulacija nastaje pre menstruacije, a kad ovulirate znači da ste plodni i da možete ostati u drugom stanju. To važi i za mame koje doje jer mnoge majke misle da je dojenje dobra kontracepcija, ali lekari savetuju da se ne oslanjate na to osim ako ne želite čim pre ponovno ostati u drugom stanju.

Da li će menstruacije nakon porođaja biti iste kao pre? Menstruacija se može promeniti malo, puno ili ostati ista, sve zavisi od žene do žene. Može se promeniti obilnost menstruacije pa i sama dužina trajanja tokom jednog ciklusa. Isto tako moguće je da se simptomi PMS-a ublaže ili pogoršaju. Na sve to utiče činjenica da se materica tokom trudnoće širi, a nakon porođaja se ponovno skuplja. Taj proces se ponavlja nakon svake trudnoće pa menstruacija može biti drugačija nakon svakog porođaja. Isto tako ako ste se porodili prirodnim putem, možda će vam osećaj stavljanja tampona biti nešto drugačiji nego ranije. Ali, opet napominjemo, ne mora da znači.

3921331583_af226037cf_z

Da li će menstruacije u početku biti neredovne? Može proći određeno vreme pre nego što se hormoni vrate u normalu posebno ako dojite. Jedna menstrualni ciklus može trajati do 24 dana, a naredni može trajati 28, a onda sledeći može biti 35 dana. Ciklus bi trebalo da se stabilizuje nekoliko meseci nakon što prestanete sa dojenjem.

Kako da prepoznate kada nešto nije u redu? U početku, nakon porođaja možete očekivati obilnije krvarenje i pojačane grčeve, ali kao morate menjati uložak svakih sat vremena trebalo bi da javite lekaru. Isto tako javite se lekaru ako patite od anemije ili neravilnog rada štitne žlezde, a pojave vam se neki od sledećih simptoma: tačkasto krvarenje između ciklusa, krvarenje traje duže od sedam dana i primećujete ugruške, izostala menstruacija nakon što ste dobili prvu nakon porođaja ili ako niste dobili menstruaciju najkasnije tri meseca nakon što ste prestali sa dojenjem.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar