Menu 

Za vreme poroda, pored pravilnog disanja od velike je važnosti i položaj u kome ćete roditi vašu bebu. Evo kako da odaberete onaj koji vama najviše odgovara.

Iako u većini porodilišta na Balkanu žene još uvek nemaju tu mogućnost da biraju položaj u kome će se poroditi, već po “naređenju” lekara i babica to rade uglavnom na leđima situacija se menja iz dana u dan u pozitivnom smislu. Ako i vaš grad ide u korak s vremenom i ako imate priliku da birate, otkrijte zašto je položaj u kome ćete biti tokom poroda toliko važan.

Položaj u kome ćete biti za vreme poroda treba da bude udoban, da radi u vašu korist i da vam što je više moguće olakša sami proces. Da biste našli položaj koji vam najviše odgovara pokušajte ih isprobati što više.

Zašto je dobro menjati položaje tokom poroda?

Pravi položaj tokom poroda bi trebalo da vam olakša “posao” i da bude udoban. Ako imate tu mogućnost, pre poroda razgovarajte sa lekarima i babicama o opcijama, ali trebalo bi znate da sami donosite odluku o položaju. Većina trudnica smatra da žena treba da se porodi ležeći na leđima, ali postoji mnogo razloga zbog kojih bi trebalo pokušati poroditi se u uspravnom položaju:

  • Mogućnost kraćeg poroda.
  • Smanjena potreba za lekovima.
  • U uspravnom položaju se grlić lakše otvara.
  • Žena ima veću kontrolu i više smopouzdanja.
  • Kontrakcije su manje bolne u ovom položaju.
  • Pomaže bebi da lakše dospe u porođajni kanal.
  • Kiseonik lakše dospeva u mišiće materice kao i do bebe.
  • Smanjene su šanse za epiziotomiju i carski rez.
  • Beba je pod manjim stresom.

http://www.dreamstime.com/royalty-free-stock-photography-contemplative-pregnant-woman-image10664687

Najbolji položaji tokom poroda

Ne postoji samo jedan položaj koji je najbolji. Veoma je dobro tokom samog poroda promeniti i isprobati što više položaja jer ćete samo na taj način saznati koji vam najviše odgovara. Evo koje bi položaje svakako trebalo uzeti u obzir.

Stajanje. Što ste više u stojećem položaju to će gravitacija više ići u vašu korist. Tokom prve faze poroda što više šetajte, ali pazite da se ne umarate previše.

Sedenje. Pokušajte sediti tako da vam je jedno koleno savijeno dok je druga noga opuštena i nemojte se previše naginjati prema nazad. Kad sedite, blago se savijte prema napred jer na taj način pospešujete protok krvi i smanjujete pritisak na dijafragmu. Podmestnite jastuke iza leđa ili se naslonite na partnera.

Klečanje. Ako i dalje želite biti u uspravnom položaju, a ne možete hodati onda probajte da klečite na jastuku. Ovaj položaj može pomoći ukoliko vam beba pritišće kičmu.

Ležanje na strani. Ako ste umorni ili ako ste primili epiduralnu anesteziju onda je ležanje na strani najbolji izbor. U ovom položaju protok krvi do bebe je poboljšan, a tenzija na međicu je smanjena.

Čučanj. Čučanje je idealno za drugu fazu poroda, ali će vam za ovaj položaj biti neophodna podrška. Mnogim ženama je sedenje na wc šolji veoma ugodno jer podseća na čučanj pa ukoliko nemate podršku pokušajte to.

Četvoronoške. Ako ne možete da stojite jer su kontrakcije previše intenzivne položaj na sve četiri može biti od velike koristi. U ovom položaju gravitacija će učiniti svoje, bolovi u leđima biće lakši kao i kontrakcije.

http://www.dreamstime.com/stock-photos-pregnant-woman-sitting-fit-ball-hand-her-back-isolated-image33866303

Kako menjati položaje tokom poroda

Veoma je važno da tokom poroda slušate svoje telo. Kako budete menjali pozicije beba će naći najbolji put do porođajnog kanala.

Ako tokom trudoće budete radili čučnjeve to može olakašti sami porod i zato slobodno vežbajte. Važno je da ne preterate i da vežbate dok vam je udobno  ne osećate nikakve bolove. Isto tako, pred sam porod možete isprobavati položaje koje smo vam naveli i otkriti koji vam je najudobniji i kasnije se posavetovati sa lekarom.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar