Menu 

Saznajte koji su to pravi načini da pripremate povrće da bi ono zadržalo sve ukuse i  da bi izgubilo što manje hranjivih sastojka i enzima.

Povrće i voće je najbolje konzumirati sveže, sirovo, jer tako unosimo najviše vitamina, minerala i nutrijenata. Naravno, neko povrće je gotovo nemoguće jesti sirovo, a ima i ljudi koji ne podnose dobro ako nije termički obrađeno. Koji su onda najbolji načini da ga pripremimo, da ga najbolje iskoristimo, izvučemo najviše nutrijenata iz njega, a da bude ukusno?

Kada povrće uberemo degradacija vitamina počinje i što duže stoji gubi se sve više vitamina. Da bismo to usporili najbolje ga je kupovati što svežije i držati u frižideru do upotrebe. Takođe, na gubitak vitamina kod nekog povrća utiče i kiseonik, pa izrezano povrće i sokove od povrća treba držati u dobro zatvorenim posudama u frižideru.

Kuvanje na pari

povrce na pariOvo je svakako jedan od najboljih načina pripreme povrća. Tako ono zadržava i boju i većinu hranjivih sastojaka, vitamina i minerala. A što je dobro – povrće se ovako vrlo brzo pripremi.

U vodi

Umesto da ga pržite povrće je potrebno da obarite u malo vode. Ne kuvate ga, već u tiganj sa poklopcem ili šerpicu uspete malo vode (nešto više nego ulja, kada pržite povrće), stavite naseckano povrće, poklopite, pa na nižoj temperaturi kuvate ga dok se sva voda ne ispari. Ne koristite samo puno vode (do pola šolje) i ne kuvajte povrće predugo (5 do 7 minuta na pari je dovoljno).

Dinstanje

Povrće će izgubiti najmanje nutrijenata ako ga termički obrađujete što kraće. Kratko dinstanje, gde se povrće kuva u svom sosu (poklopljen tiganj) na sasvim malo ulja, sa poluobarenim komadićima je najbolje, ako baš želite da ga na neki način pržite.

povrce tiganj

Smernice

Vitamin C i vitamini B kompleksa su najosteljiviji. Oni najviše nestaju prilikom kuvanja i pripreme povrća – posebno ako kuvate povrće (i odbacite vodu). Vodu u kojoj ste kuvali povrće ne bacajte, trudite se da je uvek iskoristite za kuvanje supa i temeljaca.

A vitamini A i E, recimo, nisu toliko osetljivi, već se njihova mogućnost apsorpcije u telo povećava nakog laganog kuvanja, kraće obrade.

Prženje povrća je najgori izbor. Temperatura bude tako visoka da se na taj način unište gotovo svi nutrijenti. Pečenje na grilu je nešto bolje, ali se takođe gubi mnogo hranjivih sastojaka.

povrce pripremljeno

Imajte na umu i da kuvano povrće treba pojesti u roku od dva dana od pripreme. Čuvajte ga obavezno u frižideru. Naravno, najbolje je da ga jedete na dan kada ste ga i pripremili.

Sviđa nam se
Autor
Pravi načini da pripremate povrće
Datum
Ime
Kuvanje povrća na pari, u vodi, dinstanje
Stars
5
Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar