Menu 

Ako ste ovih dana planirati da investirate u novi set posuđa, onda dobro pročite koja vrsta je najbolja za vas i vaš način pripreme. Mi smo odlučili da vam ponudimo nekoliko različitih vrsta posuđa, njihove prednosti i mane. Na vam je samo da se pažljivo pročitate, razmislite i donesete najbolju odluku.

Alumiijumsko posuđe

Anodizirano posuđe je obično lagano, otporno na udarce i ogrebotine, ne rđa i obično ima odlične termalne konduktore topline. Gotovo polovina posuđa na tržištu je napravljena od aluminijuma i često se koristi za unapređivanje nerđajućeg čelika.

S druge strane sirovi aluminijum je suprotnost anodiziranom i regauje na alkalne i kisele sastojke iz namirnica te se prilično lagano grebe. Na svu sreću danas se većina aluinijumskih posuda tretira aluminijum oksidom što poboljšava performanse.

Posuđe od livenog gvožđa

4432359428_b2404b83d3_z

Dobro začinjena tava od livenog gvožđa je glavni alat većine svetski poznatih kuvara iz celog sveta. Odlične su za prženje i dinstanje, a godine upotrebe će vašim jelima dati sasvim poseban ukus. Tave su prilično nelepljive, a sjajno je što ih možete sa šporeta prebacivati u rernu.

Ovakve tave ipak imaju i svoje mane, veoma su teške, reaktuvne i nisu pogodne za pripremu baš svih namirnica. Isto tako ne preporučuju se za korištenje na staklenim i keramičkim površinama.

Keramičko posuđe

U današnje vreme posuđe obloženo keramikom se smatra najsvestranijim, ono može izdražti temperature koje bi otopile nerđajući čelik, a s druge strane bez problema ih možete staviti u frižider ili zamrzivač. Ili u mikrotalasnu što nije slučaj sa metalnim suđem. Generalno ovo suđe je prilično jednostavno za održavanje što je jako važno, a smatra se i najmanje reaktivnim suđem.

Uprkos svim pozitivnim stranama keramičko posuđe ima i nekoliko nedostataka, veoma lako se može oštetiti i mogu se napraviti udubljenja ukoliko vam ispadne, a pri tom može oštetiti i pločice u kuhinji. Isto tako istraživanja su pokazala da starije posuđe od keramike može da sadrži olovo. Isto tako jeftinije keramičko posuđe može dovesti do promene boje šporeta napravljenog keramičkog stakla na višim temperaturama.

Bakarno suđe

Suđe napravljeno od bakra je poznato po tome što veoma dobro čuva temperaturu i ravnomerno priprema jelo. Profesionalni kuvari potvrđuju kako ovakvo suđe brzo dostiže željenu temperaturu i održava je takvnom. Najbolje je za pripremu soseva, prženje i dinstanje.

Negativna strana bakarnog posuđa je sigurno cena koja je prilično visoka ali i to što regauje na kiseline. Većina njih je danas obložena nerđajućim čelikom, ali suđe od čistog bakra može jelima dati onaj metalni ukus u ustima. Nikako ih ne bi trebalo koristiti na šporetima sa pločom od keramičkog stakla.

4425466248_b4ed8c6ab3_z

Teflon

Suđe koje je obloženo nelepljivim materijalom je prilično jednostavno za upotrebu i održavanje i to im je glavna prednost. Pomoću njih možete zdravije kuvati jer će vam biti potrebno manje masnoće da biste pripremili hranu, a neke vrste ovog posuđa su dizajnirane tako da mogu ići u rernu.

Negativne strane, sigurni smo već sve znate, ovo suđe se treba koristiti uz poseban prilog poput plastike ili drveta, nikako ne bi trebalo mešati u njemu metalnim pribotom jer se grebanjem otpuštaju štetne hemikalije u hranu.

Porcelansko i emajlirano suđe

Suđe koje je napravljeno od livenog gvožđa i ugljen čelika pa je nakon toga presvučeno porcelanskim emajlom je sigurno jedno od najkvalitetnijih vrsta posuđa. Nereaktivno je , lako se čisti, a ne treba da bude začinjeno poput tava od livenog gvožđa. Negativne strane ovog suđa su što je veoma teško i verovatno će se razbiti ukoliko vam ispadne i trebalo bih sa posebnom pažnjom koristiti na šporetima sa pločom od keramičkog stakla.

4431577831_1b60955b19_z

Silikonsko posuđe

U poslednje vreme sve je popularnije silikonsko posuđe bilo u vidu pribora za mešanje ili mućenje bilo u vidu kalupa za pečenje. Ovo posuđe je napravljeno od peska i kiseonika, potpuno je nelepljivo i sigurno za upotrebu u rerni, mikrotalasnoj, frižideru, zamrzivaču i mašini za pranje suđa. Veoma je lagano i na njemu ne ostaju mrlje. Negativno je to što je prilično skupo i može biti nestabilno za održavanje.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar