Menu 

Mnogo je priče bilo oko toga da veštačke zaslađivače trebamo izbegavati. Kako na našem tržištu nema mnogo izbora dobrih prirodnih zamena, pokazaćemo vam kako da napravite svoj prirodni tečni zaslađivač.

Reč je o vrsti slatkih sirupa od lekovitih biljaka. Ovaj zaslađivač ne sadrži masti i ima oko 12 kalorija po 1 kašičici (ili na 5 ml). Šećer ih ima nešto više i sasvim sigurno nije zdravija opcija od meda.

Ovaj sirup pravite od meda, vode i vaše omiljene lekovite biljke ili voćke. To može biti šipak, đumbir, narandža (voće ili cveće), korica limuna i sl.

Možete ga upotrebiti na tako mnogo načina. Nosite ga sa sobom u torbi i koristite umesto veštačkih zaslađivača i šećera koje vam nude u kafićima i restoranima. Odličan je i kao preliv za palačinke, da poboljšate ukus vodi (gaziranoj ili običnoj), dodajte ga jogurtu, koristite kao zamenu za obični med, u zobenoj kaši, u mleku. Neka vam mera bude 1 kašičica na 1 šolju tečnosti (vode, ledenog čaja, mleka i sl.)

prirodni zaslađivač

izvor:http://www.naturalsweetener.org

Ne preterujte sa količinama i ne konzumirajte ga previše. Od biljaka i voća možete koristiti: đumbir (odličan za probavu, imunitet i protiv infekcija), šipak (dodatni izvor vitamina C), goji bobice (deluju kao antioksidant, sadrže željezo i važne nutrijente), kokosovo brašno, korice narandže i limuna, cvetove narandže.

Možete i kombinovati više biljaka ili biljku i voćku.

Da biste napravili ovaj sirup treba vam: 1/2 šolje sušene lekovite biljke ili voćke po vašem izboru (ili 1 šolja sveže biljke ili voćke), 3 šolje vode (sa nekim biljkama će vam trebati i samo 1), 1 šolja meda.

prirodni zaslađivač

izvor: http://www.shape.com

 

Voće ili biljke stavite u šerpicu (usitnite ili izmrvite ukoliko su sveže voćke u pitanju, iseckajte ako se radi o korenju ili suvom voću), prelijte sa 3 šolje kipuće vode i ostavite poklopljeno da odstoji od 4 do 12 sati (manje za sveže voće, a više za korenje) u zavisnosti od jačine sirupa, koju želite.

Nakon nekoliko sati, biljke-voćke kuvajte sa vodom u kojoj su stajale, na nižoj temperaturi, otklopljene na 20 do 45 minuta, dok se tečnost ne smanji za pola. Pazite da voda ne ispari u potpunosti. Vodite se sa tim da na kraju morate imati 1 šolju tečnosti u odnosu na 1 šolju meda.

Kada ste dobili traženu količinu tečnosti, skinite je sa šporeta i ostavite neproceđenu da se malo ohladi – 30-tak minuta. Temperatura tečnosti bi trebala biti dovoljno topla da otopi med, ali ne i prevruća.

Procedite dobijenu tečnost u teglicu ili bocu i dodajte med. Sve dobro izmešajte. Može da traje do 1 mesec.

Kada budete pravili ovaj sirup, pazite da su vam biljke i voćke, koje koristite prirodne, najbolje organske, kao i med (što kvalitetniji).

Pročitajte i kako da Napravite medicinski med sa lekovitim biljem.

Recept
Ime Recepta
Kako napraviti prirodni zaslađivač
Objavljen
Vreme Pripreme
Vreme Kuvanja
Ukupno Vreme
Rangirano
4.5 Based on 21 Review(s)
Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar