Menu 

Spadaju među omiljeno voće, ali da li ste znali da banane mogu zameniti jaja u receptima, a da kore mogu poslužiti kao dobro đubrivo? Saznajte kako još da iskoristite banane do maksimuma.

Kada vam treba da nešto pregrizete između obroka, banana je dobar izbor – zasitna je i daje vam energiju. Međutim, nije sve u hrani. I ovo voće možemo iskoristiti na mnogo čudesnih i divnih načina.

Hrana i zdravlje

U receptima, ako niste ljubitelj jaja ili ste vegan, možete ih zameniti bananama. Jedna banana srednje veličine, izgnječena, može zameniti jedno jaje u receptima za pečenje – hlebovi, torte, kolači, keksići.

Najbrži sladoled pravite sa smo jednim sastojkom – bananom. Izgnječite je i zamrznete u vrećici. Izvadite iz zarmrzivača pa izmiksate u jakom blenderu. Služite sa komadićima čokolade, sušenim voćem ili orašastim plodovima.

Protiv nadutosti lica i podočnjaka dobro je jesti banane. Kalijum iz banana smanjuje zadržavanje vode u telu. Takođe, možete uzeti koru banane, pa unutrašnji deo trljati kratko ispod očiju.

banane seckanje

U kući i vrtu

Da biste ispolirali cipele potrebna vam je samo kora banane. Uklonite iz unutrašnjosti kore komadiće koji vise i istrljajte dobro cipele. Posle ih samo malo prebrišite suvim peškirićem ili krpicom.

Neki naučnici su došli do zaključka da je banana, tačnije njena kora, dobra i za pročišćenje vode, više o tome i drugim metodama pročitajte u tekstu Pročistite vodu iz česme na prirodan način. Ipak, kao đubrivo je provereno odlična. A, potpuno prirodna. Osušite kore banane (najbolje u dehidratoru ili u rerni na nižoj temperaturi) preko zime i pre nego proleće “bukne” sameljite osušene kore i iskoristite ih da pokrijete i nađubrite sadnice. (Možete ih pomešati i samlevenim ljuskama od jaja).

gnojivo banane jaja

Za lepotu

voce na licuBanana je odlična i za lice jer je puna vode, vitamina, minerala, enzima, … Zato je odlična za hidriranje kože. Masku pravite jednostavno – samo izgnječite bananu, pa je nanesite na čisto lice. Ostavite da deluje 20 do 30 minuta, pa operite mlakom vodom. (Još sličnih recepata potrežite u tekstu Prirodni pilinzi za lice).

Neki stručnjaci za kosu tvrde da je banana i najbolji balzam za kosu. U izmiksanu bananu dodajte malo vode da biste dobili tečniju smesu. Nanesite je na celu kosu od korena do vrhova – rasporedite češljem. Ostavite da deluje 20 minuta, pa posle dobro isperite.

Sviđa nam se
Autor
Iskoristite banane do maksimuma
Datum
Ime
Banane za negu kože i u domaćinstvu
Stars
5
Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar