Menu 

Mnogi početnici u aktivnom trčanju brzo odustaju od ove aktivnosti, jer im se samo nakon jednog pređenog kilometra noge “zapale”, a zadišu se kao da će se onesvijestiti. Međutim, nije vrijeme za odustajanje, nego korak po korak sistem.

Ne možete očekivati da ćete odmah na početku pretrčati 6-7 kilometara kao u šali. Potrebno je vrijeme da biste izgradili izdržljivost i naučili pravilno trčati i disati. (Pogledajte za šta je trčanje još dobro)

Provjerite u kakvoj ste formi. Ako ste do sada najčešće “prijateljavali” sa kaučem, ne možete na početku ni puno očekivati. Ali, negdje se mora početi. Bolove morate očekivati i oni će vas tjerati da se zaustavljate i odustajete. Zato, počnite lagano. Uvijek odtrčite malo više od onog koliko vam se čini da možete. (najidealnije je da svake sedmice povećavate dužinu staze za samo deset odsto). Ako mislite: e, sad trebam stati; produžite još malo i tako korak po korak pomjerajte svoje granice izdržljivosti. Naravno, ne pretjerujete.

I, ako vas sljedeći dan zabole mišići, nema plakanja. Sada znate da ste za malo prešli granicu. Ako su bolovi zaista jaki, pauzirajte par dana, a ako su podnošljivi, vraćajte se na stazu. Trčati morate sve češće. Pronađite svoje idealno vrijeme i držite se rasporeda. Ne možete očekivati da ćete trčati kao gazela ako se pokrenete samo dva puta sedmično. Pokušajte isprva sa dva kilometra, ali pet puta sedmično. Iznenadićete se kako će za kratko vrijeme trčanje postajati sve lakše.

Brže trčanje je možda teže, ali jača mišiće i proširuje kapacitet pluća, što je ključno za izgradnju izdržljivosti. Na sprint trčanje možete preći nakon sedmicu, dvije početničke aktivnosti. Počnite sa sprintom od 10 sekundi na svakih par minuta i povremeno, tokom sedmica, to povećavajte na 30 minuta.

By: Sam JR

Kada ste se malo ispraksali, pronađite neko brdo. Trčanje po takvom terenu jača noge i pluća. Isprva ćete ga, naravno, proklinjati, boriti se sa njim, a poslije će vam se to činiti tako oslobađajuće, jer nema prirodnijeg niti jeftinijeg treninga od trčanja.

(Saznajte koji još treninzi najbrže spaljuju kalorije)

Piši!
Širi dalje!

1 komentar
  1. rucni sat

    Odlično

Napišite komentar