Menu 

Biljni antibiotici su oduvek korišćeni u borbi protiv prehlade, gripe i infekcija. Danas se vraćaju lagano kao alternativa sintetičkim antibioticima na koje su mnoge bakterije postale otporne.

U više navrata smo pisali kako da se odbranite od gripe, ojačate imunitet i prebolite prehladu brzo uz pomoć hrane, ali i plodova prirode. Ipak, i sa biljnim antibioticima treba biti oprezan kao i sa sintetičkim. Trebate paziti na doze, sa čim ih mešate i pre upotrebe nekih biljnih pripravaka konsultujte se sa lekarom ili stručnim licem.

Kako to bakterije postaju otporne na antibiotike?

By: NIAID

By: NIAID

Bakterije se veoma brzo razmnožavaju i na neki način “komuniciraju” međusobno. Dele informacije. Kako za kratko vreme nastane ogroman broj bakterija, otvorena je i mogućnost mutacija. Nastaju bakterije otporne na razne vrste antibiotika. Danas gotovo da nema antibiotika na koji se nije razvila neka vrsta bakterijske otpornosti. Sve to stvara velike probleme u medicini. Zato je veliki broj istraživanja sve više usmeren na prirodne antibiotike.

Ukoliko ste se protiv neke vrste bakterije borili istim sintetičkim antibiotikom duže vreme ili u više navrata, vrlo verovatno da će ta bakterija postati otporna na taj antibiotik i konzumacija postaje besmislena.

Zašto su biljni antibiotici drugačiji i bolji?

Farmaceutski antibiotik je izlovani hemijski sastojak i bakterije ih brzo “pročitaju” i prilagođavaju se. Sa biljkama je mnogo drugačije i komplikovanije. Recimo, samo beli luk, koji važi za jedan od najboljih prirodnih antibiotika, može da sadrži 80-tak jedinjenja sumpora, 17 amino kiselina i mnogo drugih jedinjenja. Hajdučka trava ima 120 različitih jedinjenja. Sva ta jedinjenja rade zajedno da bi stvorili što bolje rezultate i oslobodili vas bolesti.

Među najbolje biljne antibiotike spadaju: šipak, beli luk, đumbir, aloe vera, med, žalfija, bagrem, ehinacea, eukaliptus, ekstrakt semenki grejpa, kleka, sladić, polen, majčina dušica, kurkuma, lavanda, listovi masline, uva, karanflić …

Navešćemo vam nekoliko primeraka kako to biljke deluju kao antibiotici i to mnogo uspešnije od sintetičkih.

Beli luk

Aktivan je protiv bakterija poput stafilokoka, streptokoka, ešerihije koli, slamonele, herpesa, virusa gripa (tipa B), HIV-a, … Možete ga jesti svežeg, uvrštavati što češće u ishranu ili u kapsulama i prahu. Izbegavajte unos belog luka ako koristite lekove protiv zgrušavanja krvi.

Aloe vera i med

I odvojeno i u družini ovi plodovi prirode su vrlo uspešni u lečenju raznih infekcija. Zajedno spojeni su najbolji prirodni lek protiv opekotina, za brže zarastanje i sprečavanje pojave infekcije.

Ehinacea

Odlična protiv mnogih virusa i bakterija. Najčešće je upotrevbljavaju za bolno grlo, protiv prehlade i gripa. U ovom slučaju preporučuje se oko 30 kapi tinkture ehinacee na svaki sat vremena ili pijte topli čaj od ove biljke.

Žalfija

Kažu ostala je negde zapisana Hipokratova rečenica: „Zašto bi dopustili da čovek umre, kada mu žalfija raste u vrtu“? Lista bolesti protiv kojih je dobro upotrebiti žalfiju je zaista duga. Ali, odlična je za usnu duplju, zube, krv, jetru, sinuse, grlo, zglobove, pluća, stomak, …

Još informacija o lečenju biljem možete pronaći u našoj rubrici Zdravlje iz prirode, a o biljnim antibioticima odvojeno u tekstovima: Spas za imunitet – mleko od kurkume, , .

 

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar