Menu 

Odeća bledi i to nam se čini kao nešto neizbežno. Ali, postoje trikovi, koji vam, na potpuno prirodan način, mogu pomoći da sačuvate boju odeće i izbegnete nakupljane deterdženta.

Naravno da postoje industrijska sredstva i tečni deterdženti za bojenu, crnu, belu, vunenu i, čini se, svaku posebno, odeću. Ne trošite novac nepotrebno. Zavirite u svoju ostavu. Da, tamo ćete pronaći gotovo sve što je potrebno vašem vešu.

Sirće

Jedna šolja običnog belog sirćeta može mnogo pomoći da sačuvate vašu odeću u boji. Dodajte ga prilikom ciklusa ispiranja i pomoći će da se boje “učvrste”, a sprečiće nakupljanje ostataka deterdženta na odeći što, takođe, može da ošteti boje. A sirće je i prirodni omekšivač (pročitajte više u tekstu Kako na jednostavan način napraviti omekšivač za veš? ). I ne brinite. Vaš veš neće mirisati kao kisela salatica.

odeću u boji

By: Kasia

Biber

Da biste sačuvali boje, u veš mašinu, sa praškom dodajte i par kašičica crnog mlevenog bibera. On se neće zadržati na odeći, izaćiće prilikom ispiranja.

So

Kuhanje odeće – sa vernim začinom. Uspite pola šolje soli sa deterdžentom i vaša odeća neće puštati boju. Ovo je posebno dobro kada prvi put perete novu odeću. Boje će se učvrstiti. So može pomoći i da vratite živost, boje u izbledele taknine.

Soda bikarbona

Poznato nam je da je soda bikarbona dobra za beli veš (pročitajte i tekst Uklonite mrlje znoja sa odeće ), ali može pomoći i bojama. Ona neće izbledeti obojenu tkaninu, već će samo učvrstiti boje. Dodajte samo deterdežntu pola šolje sode bikarbone.

Donosimo vam i još nekoliko saveta kada je u pitanju briga za veš. Ovi prirodni zaštitnici boja nisu dovoljni ukoliko se ne pridržavate još nekih pravila: sortirajte veš, izvratite odeću (tako usporavate “odlazak” boja), koristite hladnu vodu (i štedite i čuvate boje) i sušite veš na otvorenom (samo čuvajte obojenu odeću od direktnog sunca).

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar