Menu 

Iako je trudnoća jedan od najlepših perioda u životu svake žene, ona zaista može da donese velike promene na telu, a jedna od njih su i varikozne vene. Danas vam donosimo sve što bi trebalo da znate o ovoj pojavi u trudnoći.

Varikozne vene u trudnoći nisu ni malo naivne i mogu izazvati mnoštvo komplikacija i naspram njih celulit i strije će vam izgledati poprilično smešno. Lekari trudnicama obično propisuju lekove protiv stvaranja ugrušaka i infekcije i preporučuje se što više mirovanja da se stanje ne bi pogoršalo. U većini slučajeva vene se nakon poroda i perioda oporavka vraćaju u normalu same od sebe, ali postoje slučajevi kada ostaju i posle. U tom slučaju verovatno ćete morati posetiti specijalistu i sa njim se posavetovati oko daljeg toka lečenja.

???????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????

Šta su varikozne vene?

Varikozne vene su prošireni i izduženi krvni sudovi koji liče na plava ispupčenja na koži. Obično se pojavljuju na nogama, rektumu i vaginalnom području. Proširene vene su obično uzrokovane usled povećanog pritiska materice na inferiornu venu što usporava protok krvi u donjem delu tela. U tom slučaju se krv povlači u noge i stvaraju se ispupčenja.

Varikozne vene su najjednostavnije rečeno razvučene i otečene vene koje previše rade zbog pritiska koji beba stvara.

Šta je glavni uzrok varikoznih vena u trudnoći?

Ovaj problem je nasledan i ukoliko su ga imale žene iz vaše porodice velika je verovatnoća da ćete ga imati i vi. Pored genetike važnu ulogu igra i to koliko ste aktivni tokom trudnoće, da li previše stojite, sedite i da li ste gojazni. U tim slučajevima se povećava rizik od pojave varikoznih vena.

Šta uraditi ako se pojave varikozne vene tokom trudnoće?

Ako primetite da su se vene na nogama proširile prvi korak koji treba da uradite da kupite čarape za kompresiju, podignete noge uvek kad sedite, pazite da ne prekrštate noge i trudite se da budete aktivni. Isto tako, veoma je važno da unosite dovoljno tečnosti tokom dana da biste izpegli opstipaciju, hemoroide i da ne biste dobili previše kilograma jer svi ti faktori mogu pogoršati stanje sa varikoznim venama.

Kao što smo već naveli, pozitivna strana varikoznih vena u trudnoći jeste što u većini slučajeva same od sebe nestaju nakon porođaja. Ponekad je potrebno nekoliko meseci da se sve vrati u normalu, a ponekad i do godine dana. U pojedinim slučajevima se razvija teži oblik varikoznih vena koji je potrebno lečiti i nakon porođaja, a retko je potrebna i operacija.

????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????

Problemi koje mogu izazvati varikozne vene

Ova pojava može biti rizični faktor od duboke tromboze vena ili plućne embolije. Tromboza uzrokuje stvaranje krvnih ugrušaka u nogama koji putem krvotoka mogu putovati po celom telu. Ukoliko ovakav ugušak dospe do pluća ishod može biti fatalan. Pratite kako izgledaju vene na vašim nogama, da li je otok na jednoj nozi veći nego na drugoj i da li se pojavilo crvenilo i osetljivost.

Proširene vene se mogu pojaviti čak i u predelu vagine. Ako osećate veći pritisak i osetljivost u predelu vagine, obavezno se posavetujte sa vašim lekarom i proverite da nisu u pitanju vene, posebno ako su se pojavile na nogama.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar