Menu 

Da li je uzimanje lekova u trudnoći sigurno jedno je od najčešć epostavljanih pitanja među trudnicama, a danas vam odgovaramo da li je u redu da koristite aspirin tokom trudnoće.

U većini slučajeva aspirin se trudnicama ne preporučuje, a u slučajevima kada je neophodan lekar propisuje aspirin za decu da bi se smanjio rizik od mogućih komplikacija. U svakom slučaju niti obični, niti aspirin za decu nikako nemojte uzimati pre nego se konsultujete sa lekarom.

Iako su šanse da dođe do nekih komplikacija ako uzmete jedan aspirin u prvom ili drugom tromesečju trudnoće više nego minimalne, ako ga uzimate u normalnim dozama za odrasle i to redovno može biti veoma štetan za vas i za bebu. I zato je najbolje da ga izbegavate ukoliko niste izuzetak i lekar vam ne savetuje drugačije. Evo i zašto je to tako.

http://www.dreamstime.com/stock-image-pregnant-taking-vitamin-pill-image14166381

Mnoga istraživanja su povezala aspirin sa uzrokom nastanka mnogih komplikacija u trudnoći, a neka od njih su pokazala da čak uzimanje aspirina u vreme začeća može povećati rizik od spontanog pobačaja u ranom stadijumu trudnoće. Neka druga istraživanja su potvrdila sumnju da uzimanje doze aspirina za odrasle tokom trudnoće može uticati na rast i razvoj bebe i u maloj meri povećati rizik od odvajanja posteljice.

Na posletku, uzimanje aspirina u poodmaklom stadijumu trudnoće može odgoditi sam porođaj i na taj način uzrokvati povećan rizik od problema sa srcem i plućima kod novorođenčeta kao i rizik od krvarenja kod mame i kod bebe.

Kad je potrebno uzimati aspirin tokom trudnoće?

U određenim situacijama, vaš lekar može vam savetovati da uzimate male doze aspirina svakodnevno, doze jednake onima koje su sigurne za decu, a većina lekara se slaže da je u tom slučaju njegova upotreba u potpunosti bezbedna.

Na primer, u situacijama kada trudnica pati od stanja koji se zove antifosfolipidni sindrom koje nastaje kada žena poseduje određena antitela u krvi i koja je pre trudnoće imala problema sa ugrušcima, aspirin se daje uz dodatak drugom leku, heparinu.

Isto tako, eksperti kažu da žene koje su pod rizikom da obole od preeklampsije mogu imati zdravstvene dobrobiti od uzimanja malih doza aspirina iako se mišljenja lekara suprotstavljaju po pitanju toga koje žene su zaista pravi kandidati za ovu terapiju i kolika doza aspirina treba da se daje.

Poslednje informacije koje stižu iz sveta medicine kad je u pitanju ova tema kažu da uzimanje 81 miligrama aspirina u ranom stadijumu trudnoće može da smanji rizik od preeklampsije za čitavih 24 odsto. Pored toga, dokazano je da uzimanje malih doza aspirina kao preventive preeklampsiji smanjuje rizik za prevremeni porod za 14 odsto, a nisu pronađeni nikakvi neželjeni efekti po majku ni po bebu.

http://www.dreamstime.com/royalty-free-stock-photos-two-aspirin-tablets-image17777698

Ko je pod najvećim rizikom od preeklampsije?

Zbog toga što je tretman aspirinom veoma važan za sprečavanje preeklampsije važno je znati koje žene spadaju u rizičnu grupu. A to su:

  • Žene koje boluju od dijabetesa
  • Žene koje su u prethodnim trudnoćama imale preeklampsiju
  • Žene sa povišenim krvnim pritiskom
  • Gojazne žene
  • Žene sa višestrukom trudnoćom
  • Žene sa nepravilnim radom imunog sistema

Drage trudnice, bez obzira na sve što ste pročitale u ovom tekstu nipošto se ne odlučujte da na svoju ruku uzimate aspirin pre nego se posavetujete sa lekarom koji će vam reći da li ste pravi kandidat za ovaj vid terapije.

Piši!
Širi dalje!
2 komentara
  1. Ana

    U nekim slucajevima trudnice uzimaju niska doze aspirina od 81 mg. Obicno to koriste srcani bolesnici, kao preventivu. Ne postoji dečji aspirin. Deci se ne daje aspirin jer kod njih moze da izazove Rejev sindrom. Negde se preporucuje do 16. godine…

Napišite komentar