Menu 

Mnogo ljudi širom sveta pati od različitih vrsta alergija koje su s prolećem sve izraženije. Danas vam donosimo sve ogovore na pitanja u vezi alerigije i trudnoće, kako preventivno delovati na njih, kako ih tretirati.

Najjednostavnija definicija alergija jeste da je to naprimeren odgovor organizma na neke nove stvari iz okruženja. Prašina, polen, plesan, životinjska dlaka pa čak i štetočine poput žohara mogu alarmirati ljudski imunitet da se brani i sve te supstance doživi opasnima po organizam.

Naše telo se brani od ovih „napasnika“ tako što otpušta histamin i ostale meditatore kao deo hemijskog odbrambenog sistema. Ovi hemijski meditatori reaguju na različite načine u različitim delovima tela tako nam nos curi i svrbi, na koži se može razviti osip, a u plućima histamin otežava disanje baš kao i kod astme.

Najteža posledica alergija jeste anafilaktički šok u koji osoba može zapasti ako količine histamina i ostalih hemikalija budu prevelike što može ugroziti i život.

Približno 20-25 odsto trudnica pati od nekog oblika alergija dok 7 odsto ima astmu. Iako je poznato da su alergije genetski predisponirana stanja, još uvek nije poznato iz kog razloga se kod nekih trudnica simptomi alergije pogoršavaju dok kod nekih postaju jedva primetni.

Simptomi alergije variraju od trudnice do trudnice, znalo se dešavati da ista žena tokom jedne trudnoće ima problema sa curećim nosem, a za vreme druge sa disanjem.

http://www.dreamstime.com/stock-image-sneezing-pregnant-woman-image19299861

Trudnoća menja uticaj alergije

Trudnoća bez ikakve sumnje predstavlja veliki pritisak za žensko telo, a disanje postaje otežano iz niza razloga među kojima su dodatna težina u predelu stomaka i rastući stomak koji vrši pritisak na dijafragmu pa mnoge trudnice dišu pliće i brže nego obično.

Da bi nadomestile nedostatak vazduha trudnice uglavnom više dišu kroz usta nego kroz nos što znači da u telo ulazi vazduh koji nije prošao kroz filtere nosnica. Postoji isto tako velika mogućnost da kao odgovor na određene hormone nosni putevi oteknu i nakrive se tokom trudnoće.

Hemijske promene u telu trudnice takođe utiču i na alergijske reakcije. Povećan nivo hormona uveliko utiče na rad imunog sistema  i otežava borbu protiv gripa i prehlade. Upravo iz tog razloga ako je trudnica sklona alergijama tokom trudnoće alergijske reakcije mogu biti snažnije nego obično.

Prevencija

Da bi izbegle neželjene alergijske reakcije trudnicama se na prvom mestu savetuje da izbegavaju sve moguće faktore koji bi mogli izazvati reakciju. To znači da bi tokom trudnoće trebalo da zamene svu svoju posteljinu, jastuke i madrace na kojima spavaju i nabave one antialergijske. Isto tako preporučuje se korištenje posebnih aparata koji pročišćavaju vazduh.

Potrebno je izbegavati duvanski dim, hemijska isparavanja kao i mesta gde je visoka koncentracija polena, posebno u prolećno vreme.

http://www.dreamstime.com/royalty-free-stock-photos-seasonal-allergies-image26609698

Lečenje

Lekovi protiv alergije i astme su mnogo sigurniji po zdravlje trudnice i bebe nego što to mnoge žene misle. Sprejevi za nos, antihistaminici i ostali lekovi za alergije su se pokazali više nego efektnima pri olakšanju simptoma alergija tokom trudnoće bez ikakvog uticaja na zdravlje i razvoj bebe.

Sve žene koje pate od alergija bi trebalo da budu svesne toga da ukoliko odbiju uzimati lekove za alergije misleći da će oni naškoditi bebi, bebu tim stavljaju pod veći rizik. Otežano disanje tokom trudnoće usled alergijske reakcije može dovesti do povišenog krvnog pritiska što može prerasti u preeklampsiju i dovesti do preveremenog porođaja. Simptomi alergije takođe mogu smanjiti dotok kiseonika do bebe. Isto tako dešavalo se da učestalo kijanje utiče na otvaranje grlića materice i ugrozi bebu, a sigurna kombinacija kapi za nos, antihistaminika i steroida koju vam propiše vaš lekar alergije može držati pod kontrolom.

Obavezno se posavetujte sa svojim lekarom pre uzimanja bilo kakvih lekova i nemojte ništa uzimati na svoju ruku. Isto tako čim saznate da ste trudni već na prvom pregledu prijavite lekaru od kakvih sve alergija patite i koje lekove inače koristite.

Trudnički rinitis

20-30 odsto žena tokom trudnoće ima problema sa curećim i zapušenim nosem što se često može zameniti sa alergijama, a u stvari se radi o trudničkom rinitisu koji je uzrokvan hormonima. U tom slučaju lekovi za alergiju neće imati nikakvog uticaja.

Pored trudničkog rinitisa uzrok zapušenog nosa može biti i blaga infekcija sinusa te prehlada, nemojte odmah sve svaliti na alergije.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar