Menu 

Porođaj je bolan i apsolutno nema smisla ulepšavati niti vas ubeđivati u suprotno. Na svu sreću postoji nekoliko veoma efikasnih pristupa koji porođaj mogu učiniti nešto bezbolnijim i lakšim. Mi vam danas otkrivamo tri takva pristupa.

Kod nas je još uvijek veliki problem što žene apsolutno nemaju pravo glasa na sopstvenom porođaju, ne mogu birati čak ni položaj u kom će se poroditi, a kamoli nešto drugo. Ako pak živite u mestu gde postoji izbor probajte sa nekom od ovih tri pristupa da olakšate sami sebi porođaj.

Hipnoporođaj

2072926954_04156aae74_z

Ovaj pristup ili tehnika, na neki način sprečavaju anksioznost pred porođaj kroz koju prolazi gototvo svaka trudnica. Tokom hipnoporođaja porodilja koristi određene tehnike da bi na neki način samu sebe hipnotisala da bi se opustila i pripremila za porođaj. Žene koje su praktikovale ovu tehniku rekle su da su bile više fokusirane na sam porođaj i da je sve prošlo prilično lagano. Žene na ovaj način uče kako da što lakše prođu kroz kontrakcije, slušajući opuštajuću muziku ili jednostavno zamišljajući neko sretno mesto.

Porođaj u vodi

O porođaju u vodi smo pisali već nekoliko puta i zaista smatramo da je to jedan od načina porođaja koji bi kod nas trebalo da postoji. Da biste se odlučili na ovakav porođaj treba da se posavetujete sa lekrom i sa timom babica koje će vas porađati. Veoma je važno da tokom trudnoće niste imali nikakvih komplikacija i da je u potpunosti bila uredna. Topla voda opušta, a asigurno ste bar jednom kad ste imali menstrualne grčeve ili bolove u jajnicima, legli u kadu sa toplom vodom da vas opusti i da bolovi prestanu.

8586579077_e8960caab2_z

Epiduralna anestezija

Epiduralna anestezija je napokon postala naša svakodnevica i žene konačno mogu birati da li će se poroditi uz pomoć nje bez velike novčane naknade.  Pre nego se odlučite na epidural proučite sav proces, edukujte se i posavetujte sa lekarom šta vas čeka. Žene se zbog jakih bolova tokom porođaja uglavnom ne mogu fokusirati na ono što treba da rade i zato je epiduralna anestezija sjajan izbor.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar