Menu 

Leto je prošlo i polako se vraćamo svojim svakodnevnim obavezama. Više vremena provodimo kod kuće, više kuvamo, više usisavamo, trošimo više struje, svega nešto malo nas deli od početka hladnijih dana kada će nam biti potrebne i grejalice. Evo nekoliko načina kako da uštedite električnu energiju.

Nije samo gašenje svetla za sobom jedini način da uštedimo električnu energiju i smanjimo račun za struju, postoji mnogo (legalnih) trikova koje može primeniti svako domaćinstvo. LifePress magazin vam ih otkriva.

Kad su u pitanju rashlađivanje i grijanje prostora, prvo i osnovno je da proverite da li su vam svi uređaji ispravni. Oni neispravni mogu da vuku mnogo više energije, a da slabije griju/hlade. Proverite ventile na radijatorima i očistite filtere na klima uređajima. Ovo vam se možda čini kao besmislica, ali verujte nam na reč promenu ćete videti već nakon mesec dana.

Jedini način da smanjite troškove struje kad je u pitanju pranje veša jeste da isključite grejanje i perete na hladno kad god možete, jer grejači u veš mašini troše puno više struje. Ako koristite sušilicu, tu nema načina da smanjite potrošnju, jedini savet koji vam možemo dati jeste da ne pretrpavate mašinu za sušenje veša, jer će u suprotnom topao vazduh duplo više snage morati da upotrebi da bi se sve propisno osušilo. Mi vam preporučujemo da iskoristite još sunčanih dana što je ostalo i veš sušite na vazduhu.

Upratite kad je u vašoj zgradi ili naselju jeftina struja i uključujte mašinu tada.

Kad ju pitanju mašina za pranje suđa smanjenje temperature nije opcija zbog bakterija koje se mogu razmnožiti od ostataka hrane i jednostavno, suđe nam se neće dobro oprati. Ali, ono što možete uraditi jeste da uključite mašinu samo da opere, ali ne i da osuši suđe. Po pranju ga obrišite krpom. Za razliku od mašine za sušenje, mašinu za pranje suđe slobodno napunite što više možete. U donje police poslažite tanjire, posude za kuvanje i pribor, na gornje šolje, čaše i plastične posude.

Na televizore, računare i igraće konzole u prosečnoj porodici odlazi 17 odsto od ukupnog računa za struju, što nije preterano mnogo, ali i to možete smanjiti ukoliko igraće konzole isključujete iz struje ako se ne koriste, a računare nameštate na „sleep mode” poželjno je čak i isključivati televizor  iz struje ako vas neće biti kod kuće neko vreme.

Konstantno isključivanje ovih aparata iz struje može biti poprilična gnjavaža i zato je najednostavniji način da smanjite potrošnju struje da ih sve uključite u produžni kabl koji na sebi ima prekidač i kad god idete na spavanje ili ujutro na posao, isključite kabl i ne razmišljate.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar