Menu 

Bolove u trudnoći doživljava svaka trudnica. Bolna leđa, grčevi, glavobolje, … Ta igra hormona i simptomi mogu biti ublaženi na prirodan način.

Devetomesečni put, naravno, ne prolazi uvek glatko. Na žalost, praćen je raznim blažim bolovima, za koje neki veruju da su s jedne strane dobri jer vas postepeno pripremaju na glavne bolove porođaja. Bilo kako bilo vi ih naravno ne morate trpeti. Postoje prirodni načini da ih ublažite.

U trudnoći je većina lekova, pa i mnogi prirodni, zabranjena. Ipak, postoje neki sigurni tretmani i lekovi, koji mogu biti od velike pomoći trudnicama.

trudnica odmara na stolici

Bol u donjem delu leđa

Počinje kada stomačić krene da ubrzano raste, obično od 5. meseca. Stomak “vuče” napred, a vi pokušavate da se ispravite. Taj bol može biti tup, neugodan i od velike smetnje za miran san.

Prvi važan savet je da izbegavate i visoke potpetice, ali i potpuno ravnu obuću poput baletanki ili šlapica i japanki. Pronađite neku obuću, koja ima deblji đon, “blagu” potpeticu. Potrebna vam je udobna obuća, jer vam je ravnoteža malo poljuljana, a i teži ste. Leđa držite upravno. Ako često sedite držite jastuk iza leđa i pravite češće pauze. Umesto da se saginjete stvari dohvaćajte iz čučnja.

Sve ovo može sprečiti pojavu bolova, kao i redovne vežbe za jačanje leđa. Ali, ako bolovi ipak nastupe ublažiti ih možete toplim oblogama – topli peškir – boca tople vode, …

Grčevi

trudnica se drzi za stomakGrčevi u nogama muče gotovo svaku buduću majku. Prenatalna masaža je vrlo efektivna u uklanjanju bolova u nogama, leđima, ali i grčeva. Ako vas i dalje budu mučili možete pojačati ishranu hranom bogatom magnezijumom – zeleniš, mleko, orašasti plodovi. Moguće je da će vam i vaš ginekolog propisati dodatke magnezijuma. (Više pročitajte u tekstu Grčevi u nogama u trudnoći)

Bolovi zbog gorušice

U telu trudnice mnoge stvari se menjaju. Beba utiče na vaš celokupni sistem, pa tako i na probavu. Problemi sa kiselinom i gorušicom mogu često biti prisutni.

Zato, izbegavajte začinjenu i masnu hranu, radije birajte zdravije opcije da posle ne biste muku mučili sa gorušicom.

Nekada i položaj bebe može dovesti do gorušice. Podignite, ako možete, gornji deo kreveta malo ili podbacite pod leđa i glavu još jedan jastuk. Bitno je da vam je gornji deo tela malo podignut dok spavate.

Glavobolje

Za mnoge trudnice ipak najgori bol dolazi sa glavoboljom, koja, na žalost, može biti česta pojava. Da biste je sprečili ne dozvolite da dehidrirate. Pijte vodu i kada ne osećate da vam je potrebna. Može vam pomoći i grickanje suvih orašastih plodova.

Što se tiče lekova tu gotovo da nemate izbora, morate se okrenuti prirodnim tretmanima. Pokušajte sa hladnim ili toplim oblogama na čelu, dužim tuširanjem, vežbajte, otiđite na masažu, ne dopustite da budete gladni ili žedni, …

trudnica glavobolja

Pripazite i na to šta jedete. Glavobolju može da izazove hrana koja sadrži: natrijum glutamat, nitrate (obično su u obrađenom mesu – hot dog, salame, slanina), sulfate (nalazimo ih u raznim paketićima suvog voća), veštačke zaslađivače, ali tu su i: neki sirevi i mlečni proizvodi, dimljena riba, čokolada, rogač, pa i neka ukiseljena hrana (poput kisleog kupusa).

Zubi i desni

Cirkulacija i nivo hormona može dovesti do toga da vam desni budu mekše i natekle i primetićete verovatno da i lakše prokrvare.

Zato redovno posećujte zubara i održavajte higijenu zuba pojačanom merom. Čistite ih i perite kada god osetite naslage na zubima, ali koristite meke četkice da ne biste izazvali krvrenje.

Bol u stomaku

Oštar ili blag bol sa svih strana vašeg stomaka je normalna pojava i to znači da se rasteže tkivo oko materice. Ova bol može da “putuje” niz bedra do nogu.

Promenite položaj ili aktivnosti dok vam ne bude udobno. Izbegavajte oštre okrete i pokrete.

Ako vas uhvati iznenadni oštar bol u stomaku, sagnite se napred do tačke boli da biste olakšali napetost i opustili tkivo.

Pokušajte sa toplim oblogama, masažom ili tuširanjem.

Kontaktirajte doktora ako bol potraje i ako je jaka, posebno ako niste još ušli u 36. nedelju, a imate simptome pred porođaj.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar