Menu 

O ovoj fenomenalnoj biljčici smo pričali mnogo puta do sada, ali ona je toliko korisna da vam jednostavno moramo još jednom otkriti sva njena svojstva i dobrobiti koje donosi kako za zdravlje, tako i za izgled kože i kose.

Gel od aloe vere ima zaista mnogo lekovitih svojstava uključujući veoma uspešno lečenje rana, osipa, manjih opekotina, opekotina od sunca i iritacija na koži. Danas vam pričamo o tome kako na najbolji načn da koristite ovu biljku.

Aloe vera je veoma popularna kućna biljka koju uzgajaju zaista mnogi širom naše planete. Kao što već dobro znate to je biljčica veoma debelih listaova, nalik na sablje koji u sebi kriju mnoštvo gela koji pak krije mnogo lekovitih svojstava zbog kojih aloe veru i uzgajamo.Gel od aloe ubrzava zacelenje manjih opekotina i rana, a mnoga istraživanja su pokazala da ublažava crvenilo uzrokovano psorijazom.

Kako na najbolji način koristiti aloe veru

496047930_b42c638c21_z

Ako biljku uzgajate u svom domu, onda je obavezno držite na dobro osunčanom prostoru jer njoj treba sunce da bi proizvela što više lekovitog gela. Sve što treba da uradite jeste da odrežete jedan list, malko ga protrljate prstima da omekša, a zatim istisnete što više gela i utrljate ga na kožu. Nije važno da li je u pitanju opekotina ili ogrebotina, sa aloe verom će puno pre proći.

Gel iz listova aloe hidratizuje kože i ubrzava zaelenje, kao što smo već rekli, a to se dešava zato što supstance iz ove biljke pospešuju cirkulaciju i podstiču ćelije kože da se pomjeraju do mjesta gdje neophodna „popravka“. Jedno istraživanje sprovedeno u Pensilvaniji je pokazalo da rane koje se tretiraju gelom ove biljke za nedelju dana smanje svoj obim za 50 odsto, a rane tretirane kremema iz apoteke koje ne sadrže ovaj gel se smanje za 25 odsto.

Saveti za korištenje

Aloe vera nije namenjena da se uzima oralnim putem nego isključivo površinski. Iako na tržištu postoji mnoštvo proizvoda na bazi aloe koji se piju, stručnjaci tvrda da ako se uzima na ovaj način može biti kancerogena. Isto tako može izazvati grčeve u stomaku i proliv, a ometa i apsorpciju lekova te uzrokuje upalu jetre. Gel aloe vere ne bi trebalo koristiti na ranama od operativnih zahvata jer bi mogao da utiče na celokupan tok ozdravljenja. Isto tako treba da znate da gel ove biljke neće sprečiti opekotine na koži od terapije radijacijom.

12193378355_7337204d49_z

I za sami kraj nekoliko zanimljivosti o ovoj korisnoj biljčici. Jeste li znali da se gel aloe koristio kao melem za kožu među drevnom aristokratijom, a veruje se da se koristi već 6000 godina. Aloja je takođe prikazana u kamenim zapisima i svicima od papirusa, a često se poklanjala na sahranama preminulih faraona. Čak se i u to vreme koristila za mnoga stanja od lečenja akni, preko nege kose pa sve do lečenja hemoroida. Veruje se da su Kleopatra i kraljica Nefertiti svoju lepotu negovale upravo ovom biljkom.

Ako već niste obavezno nabavite svoju saksiju aloe vere jer pored toga što je veoma zdrava, tolko lepo i egzotično izgleda da će predstavljati pravi ukras vašeg doma.

Piši!
Širi dalje!

1 komentar
  1. Aloe_Vera_Zvezdara Aloe_Vera_Zvezdara

    Prava prirodna Aloja vera je samo ona Aloja vera koja je posle prerade u boci zadržala prvobitna prirodna svojstva u neizmenjenom obliku i sastavu. Samo takva Aloja vera poseduje terapeutsko dejstvo i pozitivno utiče na ukupno zdravstveno stanje, a da pri tome nije dodavana ni voda ni hemija ni konzervansi.
    Važno: Proizvodi koji sadrže samo mali procenat prave Aloje vere, kao i proizvodi nastali korišćenjem neadekvatnih tehnologija, nemaju terapeutskih vrednosti jer delotvornost Aloja vera gela zavisi od kvaliteta.

Napišite komentar