Menu 

Žgaravica je samo jedan od mnoštva neugodnih simptoma koji dolaze ruku pod ruku sa trudnoćom. Donosimo vam odgovore na sva pitanja vezana za žgaravicu u trudnoći.

Bapske priče kažu da ako trudnica ima žgaravicu tokom trudnoće, bebica će imati puno kosice kad se rodi, što naravno nema nikakvog smisla. Žgaravica se može pojaviti u bilo kom stadijumu trudnoće, ali češće se javlja tokom drugog i trećeg tromesečja.

Žgaravica tokom prvog tromesečja se javlja zbog nagle promene nivoa hormona u organizmu posebno tokom prvih 12 nedelja trudnoće. Hormoni uzrokuju da je ventil koji se nalazi između želuca i jednjaka labaviji i opušteniji nego obično i tako počinju problemi sa žgravicom. Tokom drugog i trećeg tromesečja glavni krivac za žgaravicu je kombinacija hormona i fetusa koji raste. Što je beba u stomaku veća to je veća gužva među organima koji se nalaze u abdomenu, uključujući i želudac. Pošto beba pritišće želudac, kiselina se vraća u jednjak i izaziva onaj grozni osjećaj peckanja.

žgaravica2

Kako se rešiti žgaravice

Pošto na nivo hormona i bebu koja raste u stomaku nikako ne možete uticati postoji nekoliko trikova koji će vam svakako biti od velike pomoći da se rešite žgaravice i učinite je podnošljivijom.

Planirajte obroke. Obratite pažnju da jedete nekoliko sati pre spavanja ili podnevne dremke. Najvažnije je da ne ležete odmah posle obroka već da pričekate par sati.

Okrenite gravitaciju u svoju korist. Pokušajte spavati u polusedećem položaju, stavite dosta jastuka ispod glave i namestite da vam bude udobno, na taj način kiselina se neće vraćati kroz jednjak i moći ćete spavati.

Pripazite na ishranu. Masna hrana, citrusi i ostala kisela hrana nikako ne bi trebalo da se nađe na vašem jelovniku. Ako vam se baš traži jedite je retko i u manjim količinama.

Jedite polako. Pokušajte jesti manje porcije hrane, više puta u toku dana. Mnoge trudnice kažu da su na taj način imale manje problema sa žgaravicom.

Pripazite na unos tečnosti. Pijte manje tečnosti za vreme samog obroka i neka to budu napici na bazi mleka ili jogurta koji će potpomoći održavanje balansa kiselina u stomaku.

Imajte na umu i to da je svaka trudnica drugačija i da ono što je palilo kod vaše drugarice kod vas možda neće imati nikakvog efekta. Razgovarajte sa svojim lekarom o žgaravici i svemu što mislite da vam smeta pa zajedno pronađite lek.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar