Menu 

Ljubomora u vezi može da lako rasturi onaj harmonični odnos koji ste tako nežno gajili. Evo šta možete učiniti ako imate neobično izražene napade ljubomore.

Sasvim je normalno da smo malo ljubomorni na druge ljude, ali ljubomora u vezi je nešto malo drugačija. Ako je ne naučite kontrolisati možete uništiti odnose sa partnerom zauvek.

Neke osobe nemaju problema sa poverenjem kada je ljubav u pitanju i nisu po prirodi ljubomorne. Ali, svi smo različiti. Neko ima izraženu tu crtu, a kod nekoga je neugodno iskustvo iz drugih veza preraslo iz opreza u ljubomoru.

Preispitivanje

ljubomora devojkaPre nego se prepustite izlivima ljubomore sagledajte stvari iz drugog ugla. Smirite se i razmislite pre nego odreagujete. Zapitajte se da li je vaše ponašanje opravdano, razumno? Šta je to izazvalo ljubomoru? Da li je to neka dečija tinejdžerska sitnica? Da li se zaista vredi „kačiti“ zbog toga? Odvojite neko vreme da o tome razmišljate. Pokušajte se staviti u kožu partnera. Pokušajte se setiti kako je vaša prijateljica (koja nema problem sa izraženom ljubomorom) regovala ili kako bi reagovala kada bi se našla u istoj situaciji. I na kraju krajeva, porazgovarajte sa nekim kome verujete, ko će vam valjanim argumentima objasniti zašto nemate razloga za ljubomoru.

Nesigurnost i teret prošlosti

Ljubomora često dolazi i iz nesigurnosti, kada se poredimo sa drugima. Da li je ona mršavija, zgodnija od mene? Da li je zabavnija? Da li će ga privući? Dok se vi lomite tim pitanjima, mrko pogledavate partnera i pravite ružne scene, moguće je da ćete baš zbog toga i oterati ljubav iz svog života. Upoznajte dobro svoje nesigurnosti i uporedite ih sa dobrim stranama. Verujte pronaćićete mnogo više dobrih strana i to je ono zbog čega vas vaš partner voli. Istaknite to, a ne prekor, mrke poglede i svađalačke izlive ljubomore.

Sve „vreće“ i terete iz prošlosti koje vučete morate obavezno ostaviti za sobom. Oni su opasniji od ljubomore. Ako ste bili prevareni taj strah će vas verovatno pratiti. Morate ga se rešiti. Poverenje je u vezi ključno. Bez toga vaš odnos nema svetlu budućnost.

Razgovor

ljutnja i ljubomoraU partneru morate videti svog najboljeg prijatelja – ne vašeg momka, zaručnika, muža. Najboljem prijatelju verujete, zar ne? A ako vas brine ponašanje partnera razgovarajte o tome sa njim, ali smirenim tonom bez optuživanja, bez podbadanja. Tražite da vam razjasni neke stvari – da vam bude lakše. Zamolite da vam pomogne da izlečite ljubomoru jačanjem vašeg poverenja.

Ako uhvatite devojku da flertuje sa vašim partnerom ne dopustite da se pretvorite u crvenu papriku, koja će upravo pući od ljubomore. Gledajte na to iz drugog ugla. To je ustvari i kompliment vama. Partneru verujete, pa nema razloga za strah.

Povezivanje

Da biste izgradili poverenje i učvrstli vezu vreme provedeno zajedno mora biti dobro iskorišćeno. Ljubomora se može pojačati i ako previše vremena provodite odvojeno, ako živite u različitim gradovima, ako vas posao razdvaja, … Radite na povezivanju, na malim sitnicama, pažnji, pokazivanju ljubavi, zagrljajima i poštovanju.

sretni par

Ne dozvolite da vas društvene mreže razdvoje niti da one budu izvor ljubomore. Šta se dešava na Facebooku sigurno ne može biti dovoljan razlog za veliku ljubomoru. Ako vam se nešto ne dopada razgovarajte lagano sa partnerom o tome kako vi gledate na ponašanje na društvenim mrežama, šta vam smeta, šta smatrate nedoličnim.

I kada god sledeći put dođe onaj nalet ljubomore pomislite samo na to da to može biti ona zadnja kap koja će preliti čašu i vaša veza može da se raspadne.

Piši!
Širi dalje!
1 komentar
  1. Anastasija

    Da, jako je bitno da ljubomoru kontrolišemo. Tj pre svega ključno je da imamo dosta vere u sebe, da imamo visoko samopouzdanje i samopoštovanje. Iz toga onda proizilazi i to da nismo nešto ljubomorni.

Napišite komentar