Menu 

Najjednostavnije rečeno tofu je sir od sojinog mleka. Saznajte zašto je tako omiljen i zdrav, te kako da ga napravite.

Tofu je vrlo bogat biljnim hormonima – fitoestrogenima, koji su vrlo važni u prevenciji simptoma PMS i menopauze. Uz to, štiti od bolesti srca i osteoporoze posle menopauze. S obzirom da je tofu odličan izvor proteina, gvožđa, kalcijuma i vitamina B, poželjno je da ga konzumirate bar dva puta nedeljno, po 100 gr.

Izvor: Rima News

Izvor: Rima News

Naravno, vrlo je važno da je napravljen od organske soje. Postoji mnogo vrsta tofua, ali obično se dele na one napravljene od sojinog mleka i one dobijene obradom svežeg tofua.

U osnovi, potrebna su vam samo zrna soje i voda. Danas je većina soje na tržištu genetski modifikovana i to, naravno, želite izbeći. Zato, ako se odlučite na ovaj recept kupite organsku soju.

Pripremite 1,5 šolju zrna soje i natopite ih u 4,5 šolje (250 ml) vode na 8 sati ili preko noći.

Nakon natapanja, i vodu i soju prespete u blender i na najjačem miksate dok ne sameljete zrna i ne dobijete tečnu glatku smesu.

Stavite 5 šolja vode u šerpu i ostavite na šporet da prokuva. Onda dodaje mešavinu iz blendera, promešajte  i smanjite temperaturu na srednju jačinu i mešajte neprestano. Kada mešavina počne da krčka (pre nego što u potpunosti prokuva), smanjite temperaturu na najniže i nastavite kuvati (stalno mešajući) oko 8 minuta dok se ne stvori sloj pene.

Sada trebate odvojiti soju od dobijenog mleka. Procedite tečnost kroz gazu i pritiskajte drvenom kašikom ili rukom da odvojite što više mleka. Ono što se zadržalo u gazi odbacite. Dobijeno sojino mleko sipajte u šerpu i zagrejavajte na nižoj temperaturi stalno mešajući. Kada se krene zagrejavati dodajte 1 šolju vode sa 1/4 šolje svežeg limunovog soka.

Kada temperatura mešavine dostigne oko 65C (pre nego što prokuva), sklonite je sa vatre. Šerpu poklopite i ostavite na toplom mestu 15 minuta, pa onda promešajte. Trebalo bi da se počnu stvarati grudvice, a na površini će se pojaviti žućkasta tečnost (kao surutka).

Premestite kašikom ili kutlačom sve grudvice u gazu koju ste stavili u veću šerpu. Omotajte grudvice gazom i istisnite što više tečnosti. Kao i kod pripreme sira, povežite gazu i ostavite da visi iznad šerpe dok višak tečnosti ne iscuri i dok se ne formira sojin sir, odnosno tofu. Možete i grudvice omotane gazom staviti u posudu i pritisnuti nečim teškim da sva tečnost ispliva na površnu. Posle je uklonite i dobili ste tofu, koji čuvate u frižideru, u vodi (koju svakodnevno menjate), 3 do 5 dana.

Možete ga koristiti za pripremu i slatkih i slanih jela, a ako pravite napitke dodajte nekog sladila, ili malo vanilije.

Recept
Ime Recepta
Kako da napravite tofu
Objavljen
Vreme Pripreme
Ukupno Vreme
Rangirano
4 Based on 53 Review(s)
Piši!
Širi dalje!
1 komentar
  1. saska

    Rado cu probati ovaj recept samo sto ne znam kad se u sir stavlja so

Napišite komentar

Peciva i Testa

Napravite pitu od jabuka na potpuno drugačiji i mnogo zabavniji način od standardnog i to pomoću tortilja. Stiže i recept. Recept