Menu 

Jeste li ikad u receptima naišli na kondenzovano mleko? Jeste li se zapitali šta je to i gde ga možete naći? Mi vam danas donosimo brz i jednostavan recept kako da ga napravite sami.

Kondenzovano mleko je proizvod koji se dobije isparavanjem vode iz mleka i obično je potrebno nekoliko sati da se napravi, a u današnje vreme malo ko ima vremena za takve eksperimente. Mi vam danas donosimo recept za kondenzovano mleko, koje će biti gotovo za ništa više od deset minuta, a daćemo vam uputstvo i za onu dužu varijantu, pa vi odaberite šta vam se više sviđa.

Kondenzovano mleko (instant varijanta)

Sastojci:

Šolja mleka u prahu

2/3 šolje šećera

3 kašike putera, na sobnoj temperaturi

Malo ekstrakta vanile

1/3 šolje ključale vode

Sve sastojke stavite u blender i miksajte dok ne dobijete željenu gustinu, oko 1-2 minuta. Ako vam je mleko previše gusto dodajte još vrele vode, pa mutite još malo.

kondenzovano mleko

Kondenzovano mleko (duža varijanta)

Uzmite litar običnog mleka i stavite ga na šporet u širu posudu. Neka mleko zakuva na jačoj vatri, a zatim kuvajte na najslabijoj dok se količina mleka upola ne smanji. Mešajte penjačom mleko dok ne nestane pena, a zatim samo povremeno. Ako želite zaslađeno kondenzovano mleko stavite kesicu vanilin šećera i oko 200 g običnog šećera na ovu količinu mleka.

Kondenzovano mleko možete koristiti kao bazu za mnoge namaze i kreme, a traži se i u mnogim receptima ili ga jednostavno stavite u jutarnju kafu biće puno ukusnija.

Ovde smo pisali kako da napravite argentinski mlečni namaz dulce de leche.

 

Recept
Ime Recepta
Kako da napravite kondenzovano mleko
Objavljen
Vreme Pripreme
Ukupno Vreme
Rangirano
5 Based on 66 Review(s)
Piši!
Širi dalje!

1 komentar
  1. Marija

    Kada kazete solja jel mislite na ove solje za caj? Od 250ml? Hvala

Napišite komentar

Peciva i Testa

Ovo testo je svaršena podloga za razne poslastice, a danas vam donosimo osnovni recept koji ćete vi dorađivati po svojoj želji. Recept