Menu 

Zrna kakaa su nama ljubiteljima čokolade dobro poznata i većina vas zna da se od njih pravi jedna od najomiljenijih poslastica na svetu. Ali, jeste li znali da su i sama zrna sirovog kakaa jestiva i veoma zdrava? Donosimo vam nekoliko veoma dobrih razloga zbog čega bi trebalo da razmotrite da umesto čokolade počnete grickati zrna kakaa.

Jestiva kakao zrna su prepržena i oljuštena od vanjske ljuske te se razbijaju na manje delove da bi ih bilo lakše jesti. Možete ih grickati kao užinu, ali ih možete dodavati raznim jelima da dobijete hrskavu teksturu i prepoznatljivu čokoladnu aromu. Pored svega toga u oranizam ćete uneti i nutrijente od velike važnosti za opšte zdravlje.

Nutritivna vrednost kakao zrna

kakao2

Oko 30 g ovako pripremljenih kakao zrna sadrži svega 130 kalorija, 13 grama masti, 10 grama ugljenih hidrata 3 grama proteina. Ova zrna su jedan od najbogatijih dijetalnih izvora magnezijuma, a sadrže i kalcijum, gvožđe, bakar, cink i kalijum. Zrna kakaa sadrže 272 miligrama magnezijuma na 100 grama. Magnezijum je veoma važan mineral, a kod mnogo ljudi se često beleži upravo njegov nedostatak. Magnezijum ima veoma važnu ulogu kad je u pitanju zdravlje nerava i funkcija mišića, jačina kostiju i cirkulacija, a pošto ga naš organizam ne može proizvesti sam, veoma je važno da ga unosimo putem suplemenata.

Istraživanja su pokazala da kakao zrna sadrže više antioksidanata od borovnica, crnog vina i zelnog čaja. Veoma je važno napomenuti da su antioksidanti u kakao zrnima mnogo stabilniji nego u drugim namirnicama i da se iz njih lakše asimiliraju u organizam.

Beneficije za zdravlje

Od grickanja ukusnih kakao zrna možemo imati mnogo dobrobiti po opšte zdravlje organizma.

Podiže nivo energije. Ova zrnca sadrže supstancu koja se zove teobromin, stimulans centralnog nervnog sistema koji ima jednak uticaj na energiju kao i kofein. Ako nemate snage da izdržite radni daj do kraja, umesto da popijete još jednu šolju kafe grickajte kakao zrna.

Popravlja raspoloženje. Ovo vas verovatno nije iznendailo jer je poznato da isti efekat ima i čokolada. Kakao sadrži amino kiselnu triptofan koji proizvodi neurotransmiter serotonin. Povećan nivo serotonina u organizmu pozitivno utiče na raspoloženje i ublažava simptome anksioznosti. Grickanjem kakao zrna se otpušta i endorfin, prirodni opijat koji se nalazi u našem organizmu, a endorfin je ono što nam donosi osećaj sreće i na neki način opijenosti. Taj osećaj je veoma dobro poznat čokoholičarima.

Ublažava simptome PMS-a. Nedostatak magnezijuma u organizmu rezultira i pojačanim simptomima PMS-a, a to možete ublažiti kakao zrnima. Čak 40 dsto žena priznaje da tokom PMS-a oseća neverovatnu potrebu za čokoladom, a uzrok tome može biti upravo nedostatak magnezijuma koji ćete nadomestiti kakao zrnima. S druge strane, grickanje kakaa je svakako zdravija varijanta da utažite želju za čokladom.

Kontroliše apetit . Kako sadrži hromijum, veoma važan mineral koji reguliše nivo šećera u krvi i pod kontrolu stavlja vaš apetit.

kako3

Poboljšava cirkulaciju. Kakao je veoma bogat izvor flavonola, moćnog antioksidana koji je veoma važan za dobru cirkulaciju. Flavonoli potpomažu prevenciju od krvnih ugrušaka i stvaranja blokada u arterijama tako što sprečava oksidaciju masnoća u istima. Flavonoli krv čine manje lepljivom što smanjuje rizik od srčanih i moždanih udara.

Poboljšava nivo holesterola u krvi. U kakau se nalaze iste mononezasićene masti baš kao i u maslinovom ulju koje dokazano podižu nivo dobrog holesterola u krvi.

Sviđa nam se
Autor
Zašto bi trebalo da grickate sirovi kakao
Datum
Ime
Zašto su kako zrna dobra za zdravlje
Stars
5
Piši!
Širi dalje!

2 komentara
  1. Anita

    provereno i dobro samo malo gorci

  2. Zorg

    Hvala vam na ovom kvalitetnom clanku.

Napišite komentar

Zdravlje

Nema ništa bolje nego kada moderna medicina potvrdi ono što pobornici ajurvedske medicine tvrde vekovima. Jedan od takvih primera je vezan za namirnicu gi (ghee) o kojoj ćemo danas...