Menu 

Ljutika je vrsta luka iz porodice biljaka allium kojoj pripadaju crveni i beli luk te vlašac. Donosimo vam popriličnu listu razloga zbog čega bi crveni luk trebalo da zamenite ljutikom.

Ukus ljutike je u pravilu puno blaži nego kod crvenog luka i među profesionalnim kuvarima širom sveta je puno popularniji od crvenog luka koje obično koristimo. Na tržnicama ćete ga prepoznati tako što je manji od običnog luka, uglavnom duguljastog oblika i raste u snopovima, ne pojedinačno.

Kroz vekove se u mnogim kulturama koristi zbog svojih lekovitih svojstava i nutritivnih vrednosti sa kojima vas mi danas upoznajemo.

http://www.dreamstime.com/stock-photos-peeled-shallots-image26104413

Dijetetska namirnica

Ljutika je sjajna za sve one koji paze na kilograme i unos zasićenih masti. 100 grama sveže ljutike sadrži svega 72 kalorije, a 0.10 grama masti od kojih su svega 0,017 grama zasićene masti. Svakom porcijom ljutike dobićete i 3,2 grama vlakana što je 13 odsto od preporučene dnevne doze.

Smanjuje rizik od kancerogenih obolenja

Istraživanja su pokazala da ljutika sadrži flavonoide, poznate kao bioflavonoidi koji su u stvari pigmenti biljaka, a njihova uloga je da štite ćelije od oštećenja zbog svojih antioksidantskih svojstava. 2001. godine je sprovedeno istraživanje nad povrćem iz porodice allium kada je utvrđeno da ljutika sadrži komponente organosulfura koje se snažno bore protiv raka debelog creva i želuca, a preventivno može delovati i na rak dojke.

Pospešuje moždanu funkciju i razvoj ćelija

U ljutiki se nalazi 34 mikrograma folata, što je 10 odsto od preporučene dnevne doze. Folati su nam poznatiji i kao folna kiselina koja je u stvari jedan od osam vitamina B i od velike je važnosti za moždanu funkciju te doprinosi mantalnom i emocionalnom razvoju. Obavezan je deo rane trudnoće jer štiti plod od urođenih mana mozga i kičmene moždine.

http://www.dreamstime.com/royalty-free-stock-image-shallots-image15351496

Podupire telesne funkcije

Ovo povrće sadrži i veoma zdravi mineral kalijum koji je zadužen za mnoge telesne funkcije, a svakih 100 grama ljutike obezbeđuje vam 10 odsto od preporučene dnevne doze kalijuma. Kalijum pomaže održavanje normalnih otkucaja srca i balansa telesnih tečnosti. Veoma je važan i za aktivaciju enzima u ugljenim hidratima i proteinima u metabolizmu. Ključan je i za pravilan rad nervnih ćelija, mišića i bubrega.

http://www.dreamstime.com/royalty-free-stock-photo-fresh-shallots-onion-image14891535

Ljutika protiv crvenog luka u kulinarstvu

Ljutika obično ima puno blaži ukus i miris od crvenog luka i zato se češće jede u sirovom obliku, a ukoliko se termički obrađuje veoma brzo gubi svoj ukus i zato se tokom dinstanja i dugotrajnog krčkanja radije odlučite za obični luk, ali za salate uvek odaberite ljutiku.

Crveni luk je hrskaviji i mrvicu tvrđi od ljutike.

Ljutika se najbolje slaže sa muskatnom tikvom, svinjskim mesom u sosu sa balzamičnim octom i mladim krompirićima. Možete je karamelizovati zajedno sa gljivama i poslužiti kao prilog, a od nje možete raditi i nadeve za pite i tartove.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar

Zdravlje

Ako ste se ikad zapitali koja je to mala promena koju bi trebalo uvesti za poboljšanje opšteg zdravlja, većina stručnjaka će vam reći da jedete više zeliniša.