Menu 

Vasabi je namirnica koju uglavnom poznajemo u obliku zelene ljute paste koja dolazi u paketu sa azijskom hranom. Vasabi je inače koren i važi za jednu od najzdravijih namirnica. Saznajte više…

Vasabi se u Aziji vekovima koristi kao lek za mnoge bolesti. Veruje se da ubija štetne bakterije iz hrane, niveliše krvni pritisak, poboljšava jačinu kostiju, pospešuje funkciju jetre, čisti organizam od slobodnih radikala, pospešuje rad creva, te poseduje antiviralna i antibakterijska svojstva.

dreamstime_s_25211146

Do 1908. godine vasabi je bio potpuno nepoznata namirnica zapadnom svetu, tek je skromno spomenut u pojedinim knjigama botanike. Primećen je tek nakon drugog svetskog rata, čak i tada pominjan je jedino kao dodatak hrani, a o njegovim lekovitim svojstvima nije bilo ni reči. Njegova prvobitna namena bilo je da spreči kontaminaciju bakterijama ribe koja se transportovala od obale Japana prema gradovima.

Pošto je Japancima vasabi veoma važna namirnica oni su je predstavili saveznicima, ali na način da su ga napravili od rena pod pretpostavkom da stranci neće znati razliku. Upravo takav vasabi koji je još tada dizajniran za zapadne zemlje koristi se i dan danas.

Lekovita svojstva

Vasabi je veoma bogat hemikalijom poznatom kao izoticijanat, istom onom pronađenom u brokoliju i kupusu, a koja ima antikancerogena svojstva. Ova hemikalija radi tako da aktivira enzime jetre koja pročišćava supstance zadužene za nastanak raka. Antocijanini takođe utiču i na već nastale metastaze a da ne oštećuju zdrave ćelije organizma.

dreamstime_s_26335376

Iste te hemikalije pomažu i pri  smanjenju upalnih procesa u organizmu, a mnogi istraživači se nadaju da bi se vasabi u budućnosti mogao koristiti kao veoma efektno sredstvo protiv bolesti kao što su artritis, astma i alergijske reakcije, ali je potrebno mnogo više istraživanja na tu temu.

Pošto vasabi sprečava agregaciju trombocita veruje se da uveliko može smanjiti rizik od srčanog i moždanog udara koje obično uzrokuju ugrušci.

Istraživanja su pokazala da pored svega ovoga vasabi ima antibakterijska svojstva i dokazano je da može sprečiti rast bakterija uzrokovanih trovanjem hrane. Istraživanja su bila toliko uverljiva da su pojedini proizvođači proizveli antibakterijske sapune za ruke koji u sebi sadrže vasabi. Veruje se da vasabi može sprečiti i rast bakterija koji uzrokuju zubni karijes.

Kako se koristi vasabi

Kako smo već napomenuli zapadni svet već decenijama koristi vasabi koji je napravljen od rena, senfa i boje za hranu bez vasabija uopšte i to iz razloga što je vasabi biljka koju je veoma teško uzgojiti, pa je veoma skupa. Tek pojedini ekskluzivni restorani u Japanu služe pravi vasabi i poslužiće vam ga samo na poseban zahtev. Ako vasabi želite koristiti za zdravlje pokušajte pronaći pravu biljku putem interneta.

Piši!
Širi dalje!
5 komentara
 1. esma

  vasabi korijen zelenkaste boje je po svojstvima isti kao nas hren. ustvari to je ista biljka.

 2. Magda Sproh

  Kad udisete -vidite razliku -ren ili vasabi?

 3. Jelisaveta Bijelic

  U clanku tacno to i pise – kupcima se cesto podmece obojeni ren, a to NIJE vasabi.

 4. Snežana Mandić

  Da on je prirodno zelen i moze se svez kupiti iskljucivo u Japa.radnji.Kupovala sam samleven u kesici,za moj ukus je mnogo jaci od hrena i ne ide uz nase specijalitete.Savrsen je uz susi,cak uz raamen supu,ono sto ja volim da jedem.

 5. Milka Svarc

  Uz duzno postovanje vasabi nije obojen ren. Jednom prilikom na sajmu u Francuskoj na Japanskom standu se mogao probati vasabi i ja sam bila uporna da mi daju 1 korencic koji samo lici na renni dobila sam. Drugacije izgleda. Pokusala sam ga posaditi i nista. Tu treba neko mocvarno zemljiste i jos stosta

Napišite komentar