Menu 

Mastitis ili upala dojki najčešće se javlja u prvih 6 meseci dojenja. Ako se zakomplikuje može doći do ozbiljnih zdravstvenih problema. Pročitajte kako da ga sprečite, ali i lečite na prirodan način.

Svaka žena može da oboli od mastitisa, ali kod mladih majki koje doje ta pojava je češća. Kada se mastitis javi mnoge žene se osećaju umorno i “pregaženo” i odlučuju da prestanu dojiti iako je to pogrešno. Dojenje pomaže da infekcija brže prođe, a nije štetno za vašu bebu.

Upala dojki se javlja kada određene bakterije uđu u dojku putem bradavica, obično kada dojilja ima napuklu ili bolnu bradavicu. Do mastitisa može doći i ako dojke ne rasterećujete izmlazavanjem i dojenjem. Važna je i higijena, čišćenje bradavica pre i posle dojenja.

dojenje

Simptomi

Počinje sa bolovima u jednoj dojci, na jednom delu, koji je obično crven i topao na dodir. Mastitis je obično praćen i groznicom, bolovima u telu, drhtavicom. Naravno, limfni čvorovi u pazušnoj jami pored zaražene dojke su uvećani, a i srce može brže da kuca. Ove simptome ne smete ignorisati. Važno je da reagujete čim ih primetite. Već za 3-4 dana stanje se može ozbiljno pogoršati. Pokušajte sa prirodnim lekovima koje ćemo navesti u nastavku teksta i obratite se lekaru.

Lečenje

Doktor će vam najverovatnije propisati antibiotike i morate ih popiti tačno onako i onoliko koliko vam je propisano, bez obzira da li se osećate bolje. Doktori obično dozvoljavaju i uzimanje brufena.

Odmarajte što više, pijte više tečnosti, a na grudi stavljajte tople i hladne obloge. Pre dojenja stavite toplu mokru gazu preko obolele dojke i ostavite 15 minuta. Ponavljajte 3 puta na dan. Na ovaj način ćete poboljšati protok mleka i naravno ubrzati oporavak. I masiranje dojke može biti od pomoći. Samo budite nežni i uporni. Bez obzira na bolove najbolje bi bilo da nastavite dojiti i ispumpavati višak mleka. Ako ignorišete bolest može doći do apscesa dojke, nakupljanja gnoja u dojci, koji se mnogo teže leči.

pumpa ya majcino mleko

Prirodni lekovi

Budite uporni, izmlazajte mleko svaka dva sata. Istovremeno masirajte dojke da biste poboljšali protok. Tople obloge pre izmlazavanja takođe mogu biti od pomoći. Ne nosite uske grudnjake ili odeću. Najbolje da ste u ovom periodu bez grudnjaka. Nekim ženama je pomoglo i da koriste pumpicu dok se tuširaju toplom vodom.

Pijte mnogo tečnosti i unosite malo više vitamina C nego inače. U ovom periodu se toplo preporučuje i konzumiranje svežih čenova belog luka – 3 do 5 čenova na dan.

Čaj ili tinktura ehinacee mogu biti vrlo korisni. Konsultujte se ipak sa doktorom ili stručnim licem pre konzumacije ovih kapi.

Obloge su od velike pomoći. Mnoge se žene kunu u ricinusovo ulje – bol je ublažena odmah, a začepljenja umanjena. Najpre trebate da deo mleka izvučete pumpom ili dojenjem. Pokvasite nakon toga komad pamučne tkanine toplom vodom, pa natopite ricinusovim uljem. Oblogu stavite na bolnu dojku, omotajte plastičnom folijom, pa držite preko topli peškir ili plastičnu flašu sa toplom vodom kraj dojke. Bitno je da je ta obloga stalno na toplom. Ostavite da deluje sat vremena. Posle dobro operite mlakom vodom i sapunom, posebno pre dojenja.

Za tretman sa listovima kupusa ste sigurno čuli, ali oni mogu biti i loši za vas. Ne biste ih trebali koristiti ako imate inače malo mleka, jer listovi kupusa “isušuju” zalihe. One majke koje imaju više mleka mogu da ublaže upalu dojke ako na nju stavljaju zamrznute listove svežeg kupusa. Samo ih namestite ispod grudnjaka i ostavite da deluju.

Da li ste vi imale sličnih problema? Šta je vama najbolje pomoglo?

Piši!
Širi dalje!
2 komentara
  1. Snezana

    Uhhh,puno mleka a nisam mogla da dojim bebu…. :-( ali su mi listovi svezeg kupusa zaista pomogli. Provereno tacno!

  2. Zvezdan

    Naj bolje je u situasijama mastitisa koristiti PENIKAN INjEKTOR za intramamatornu suspenziju ciji je sastav: kanamicin prokain 100mg, prokain benzilpenicilin 300.000 IJ, prednizolon 10mg
    Moze se davati zenama, krupnoj i sitnoj muznoj ctoci.
    ovaj lek se nabavlja iskljucivo u veterinarskim apotekama.

Napišite komentar