Menu 

Morali ste se vratiti na posao pre nego je vaša beba prestala sisati? LifePress magazin vam donosi korisne savete za zaposlene dojilje.

U današnje vreme retko koja porodilja ima godinu dana plaćenog odsustva, pa su žene primorane na posao se vraćati i pre nego svoju bebu odviknu od sisanja, što donosi dodatne organizacione probleme u životu jedne mlade mame. Evo nekoliko veoma korisnih saveta.

1. investirajte u kvalitetnu pumpicu. Možda vam se pumpice za izdajanje mleka čine previše skupe za naše uslove, ali ako kupite dobru pumpicu, moći ćete izdojiti veće količine mleka. Mleko izdajajte svaki dan u isto vreme, a u zamrzivaču može da stoji i do tri meseca.

2.Naviknite bebu na flašicu. Ako od samog rođenja bebe znate da nećete kod kuće provesti celu prvu godinu ili čak šest meseci, na vreme naučite dete da jede iz flašice, jer će mu odvajanje puno lakše pasti. Ne brinite, ne savetujemo vam da ne dojite već da izdojeno mleko date detetu iz flašice i to po mogućnosti da ga hrani tata, baka ili neko treći.

3. Postavite dobar raspored za bebu. Ako se dobro organizujete i naučite bebu na ustaljeni raspored moći ćete bebu dojiti ujutro pre posla i još jednom čim se vratite, a ako ne živite predaleko od posla na pauzi za ručak možete skoknuti kući da nahranite bebu. Vaša beba će biti sretna kad god stignete da je podojite. Da biste ovako organizovali dan morate paziti kad treba da ustanete, da biste stigli na vreme na posao. Na kraju se sve svodi na vaše sposobnosti organizacije.

4. Spavanje je veoma važno za količinu mleka. Što manje sna i odmora – to manje mleka, posebno kad se vratite na posao. Ako i vi i vaš suprug radite, nikako nemojte odgovornost ustajanja po noći preuzeti samo na sebe čak i ako dojite, podelite obaveze i priuštite sebi vreme za opuštanje.

zaposlene dojilje
By: Daniel Lobo

5. Naveče pripremite sve za sutradan. Sve flašice sa mlekom neka budu spremne u frižideru, spremite sebi ručak, garderobu tako da što više rasteretite jutro. Neka vam pumpica za izdajanje bude čista i spremna da je ujutro upotrebite.

6. Ne vežbajte ujutro rano. Iako je ovo veoma dobro za skidanje trudničkih kilograma nikako nje dobro za zalihe mleka. Pored toga što ćete izgubiti dragoceno vreme za odmor možete i smanjiti stvaranje mleka. Ne zamarajte se kilogramima bar dok beba ne prestane sisati.

7. Delite kućanske poslove. Povratak na posao i dojenje bi trebalo da bude porodična odluka i zato budite sigurni da će vas muž podržati u toj odluci ne samo rečima već i delima. Podelite kućanske poslove, nemojte da to bude samo vaša obaveza.

8. Ne budite prestrogi prema sebi. Ako radite sve što je u vašoj moći da sve postignete i da održite dovoljne količine mleka za vašu bebu, ali ipak ne uspevate, nemojte biti prestrogi prema sebi. Ponekad je dohrana veštačkim mlekom jednostavno potrebna, a vaše dete će vas voleti u svakom slučaju. Obavezno pročitajte i koje su to “Sve blagodeti dojenja”.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar