Menu 

Verovali ili ne, urme su jedna od najstarijih biljaka koje rastu na zemlji, a prema nekim saznanjima, ljudi se njima hrane više od šest hiljada godina. U poslednje vreme moderna nauka o ishrani se posebno posvetila istraživanju urmi, ne bi li otkrili koliko su zaista i da li su dobre za naše zdravlje.

Poznato je više od 200 različitih vrsta urmi koje rastu i uspevaju širom sveta, a nama je dostupno svega nekoliko. Bez obzira na to urme bi trebalo da postanu sastavni deo vaše ishrane, a evo i zašto.

Bogate nutritivne vrednosti. Iako bi većina mogla baš tako da zaključi, urme nisu samo slatke poslastice , one su na prvom mestu bogat izvor velikog broja nutrijenata koji su neophodni našem organizmu da bi bolje funkcionisao. Pored toga veoma su bogate vlaknima. Pored vlakana urme će vam obezbediti kalijum, bakar, magnezijum, velike količine kalcijuma i gvožđa što ih čini sjajnim prirodnim suplementom za zdravlje krvi.

Imaju antioksidativna svojstva. U jednoj studiji objavljenjoj 2005. godine navodi se da urme imaju najveću količinu polifenola u odnosu na svo drugo suvo voće. Polifenoli su inače antioksidanti za koje je dokazano da igraju važnu ulogu kad je u pitanju prevencija degenerativnih bolesti poput srčanih obolenja, karcinoma, osteoporoze i dijabetesa.

Pomaže pri kontrolisanju dijabetesa. Istraživanja su pokazala da redovnim konzumiranjem urmi lakše kontrolišemo nivo šećera u krvi što može biti veoma važna stavka za dijabetičare. Urme su veoma bogate ugljenim hidratima i prirodnim šećerima.

Utiču na seksualno zdravlje. Urme vekovima važe za jedan od najmoćnijih afrodizijaka, smatra se da mešavna kozjeg mleka, urmi, kardamoma i meda može značajno uticati na potenciju. Ovo naravno nije potvrđeno od strane nauke, ali ovaj recept se u te svrhe koristi zaista dugi niz godina.

Poboljšavaju rad creva. Naučnici su dokazala da zdravlje creva kao i sama crevna funkcija imaju veze sa nastankom karcinoma i zato je za prevenciju veoma važno da obratite pažnju na probavu i sam rad creva, a u tome vam od velike pomoći mogu biti urme. Naučnici veruju da je to upravo zbog polifenola i vlakana koji utiču na crevnu mikrofloru.

Poboljšavaju zdravlje srca. Konzumiranjem urmi snižavate nivo lipida u krvi i smanjujete oksidativni stres u celom organizmu. To može biti veoma značajno kad je u pitanju prevencija ateroskleroze koja može dovesti do raznih obolenja poput srčanog udara, aneurizme ili moždanog udara.

Uticaj urmi na trudnice. Jedan univerzitet iz Jordana dokazao je da trudnice koje u poslednjih četiri nedelje trudnoće jedu najmanje šest urmi imaju značajno bolji i lakši završetak trudnoće u poređenju sa trudnicama koje nisu konzumirale urme. Urme pomažu kod širenja grlića materice, smanjuju upotrebu lekova za otvaranje i na neki način skraćuju samo trajanje porođaja.

Kako možete koristiti urme

Urme na prvom mestu možete koristiti kao užinu tokom dana, odnosno grickati ih između obroka same ili u kombinaciji sa orašastim plodovima. Možete ih stavljati u jutarnju smoothie ili koristiti kao zamenu za šećer u slatkišima.

Isto tako možete ih dodavati i u neka slana jela poput supa, čorbica i salata.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar