Menu 

Gotovo je neverovatno koliko nutrijenata sadrži jedno sitno seme konoplje. Sve semenke koje jedemo spadaju u super hranu, a konoplja nije izuzetak, čak je i među najpopularnijim semenkama što i ne čudi ako se uzme u obzir njihova nutritivna vrednost.

Jedan od razloga zbog koga ove semenke obožavaju vegani i vegetarijanci jeste veika količina proteina, a to su još brojni minerali i vitamini. Stručnjaci kažu i da su veoma delotvorne kad je u pitanju ulažavanje stresa i anksioznosti te da moraju biti sastavni deo svake antistres dijete.

Nutritivne vrednosti i beneficije po zdravlje mozga

Magnezijum. Semenke konoplje su veoma bogate magnezijumom koji smo mnogo puta spominjali kao mineral od velike važnosti za zdravlje srca. Magnezijum podržava funkcije neurotransmitera u telu i pomaže kod ublažavanja stresa i anksioznosti. Magnezijum se u organizmu veoma brzo troši i zato nije dovoljno da ga uzimate samo putem suplemenata, neophodno je da pored njih jedete i hranu koja ga sadrži, a tu svakako spadaju semenke konoplje. U svega tri kašike imate čak 45 odsto preporučene dnevne doze magnezijuma, a to je više nego što većina zeleniša sadrži u jednoj šolji.

3275378836_219430e3bd_z

Amino kiseline. Opšte je poznato da su nam amino kiseline potrebne za izgradnju proteina u organizmu što automatski telo čini jačim, a većina ljudi nije svesna koliki uticaj amino kiseline imaju na naše neurotransmitere. Ako ne unosimo dovoljno kvalitetenih amino kselina telo može da proizvodiveće količine hormona stresa što može doveti do disbalansa šećera u organizmu. Amino kiseline doprinose mirnoći i smanjuju nivo stresa. Semenke konoplje sadrže priličnu količinu amino kiselina gotovo jednaku koja se nalazi u jajima.

Vitamini B. Za celokupno zdravlje organizmu su neophodni i vitani porodice B. Oni pomažu ubrzanje metabolizma i daju nam potrebnu energiju. Konoplja nam obezbeđuje veliki broj vitamina B, uključujući B12.

Vitamin E. Ovaj vitamin u telu ima funkciju zaštitnika i povezan je za zaštitom membrana. Poznato je da preventivno deluje na mnoštvo upalnih procesa u organizmu te kognitivnih poremećaja koji mogu dovesti do Alchajmerove bolesti.  Semenke konoplje sadrže, otprilike, 10 odsto dnevnih potreba vitaimina E i to u 3 kašike.

Cink. Reguliše probavljanje ugljenih hidrata u organizmu, štiti telo od upala i slobodnih radikala koji oslabljuju imunitet. Većina orašastih plodova i semenki su veoma bogate cinkom zajedno sa žitaricama i mahunarkama. Konoplja sadrži 30 odsto dnevnih potreba cinka u tri kašike.

Gvožđe. Kao što već znamo, gvožđe podstiče proizvodnju kiseonika u krvi što može čak uticati i na to kako se nosimo sa stresom. Disanje je glavno kad je u pitanju balans tela i zato je veoma važno da možemo duboko udahnuti i da ne osećamo nikakav pritisak u prsima kad duboko udahnemo. Poznato je da se gvožđe občno nalazi u proizvodima životinjskog porekla, a konoplja je jedan od najbogatijih izvora gvožđa biljnog porekla.

6806532655_854dbf493f_z

Zdrave masti. Iako čim čujemo reč masti kod nas se javlja otpor. Važno je znati da su zdrave masti organizmu neophodne da bi normalno funkcionisalo, posebno za mozak. Masti podržavaju sve membrane u telu i snažno utiču na to kako naši neurotransmiteri rade. Semenke konoplje  sadrže posebnu količinu zdravih masti posebno omega 3 masnih kiselina koje obezbeđuju posebnu podršku za zdravlje mozga, balans hormona i naravno za zdravlje kardiovaskularnog sistema. Svega dve kašike semenki konoplje dnevno biće dovoljno da dobijete neophodne količine zdravih masti.

Semenke konoplje koristite kao i sve ostale semenke nije potrebna posebna priprema. Dodaje ih u smoothie, supu, čorbicu, parfe od jogurta ili ih jednostavno grickajte za užinu. Iamju blag orašasti ukus koji je prilično neutralan i bez problema ćete ih kombinovati sa zaista raznovrsnim namirnicama. Ako želite biti zdravi onda obavezno uvrstite semenke konoplje u vašu svakodnevnu ishranu.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar

Zdravlje

Pre nekoliko dana, mediji u regionu su objavili vest kako nas već krajem januara i početkom februara očekuje epidemija nove vrsta mutiranog svinjskog gripa pred kojom neće biti pošteđeni čak ni...