Menu 

Pre dolaska novog člana porodice u kuću, trebalo bi da se pripremite i da obavite neke sitnice koje će vam olakšati period nakon rođenja bebe. Mi smo za vas napravili listu zadataka koje treba da završite pre „dana D“.

Ako se dan termina uveliko približio, a vi ne znate odakle da krenete sa pripremama i šta prvo da uradite mi imamo nekoliko najvažnijih saveta i nikako ih nemojte zanimariti jer će vam povratak iz bolnice biti uveliko olakšan.

porodaj2

Napunite zamrzivač i špajz. Pre odlaska u bolnicu veoma je važno da kuću napunite namirnicama, nakupujte testeninu, rižu  gotove umake, i sve one namirnice koje ća vam olakšati pripreu jela. U zamrzivač takođe spremite meso za supu koja će vas okrepiti tokom prvih dana nakon porođaja. S druge strane pozovite majku, sestru ili drugarice da unapred pripremite hranu koju ćete zalediti i kasnije je samo podgrevati u mikrotalasnoj. Možete napraviti lazanje, razne složence, gulaševe, čorbice.

Kupite i postavite sedalicu za auto. Mi vam toplo preporučujemo da se u slučaju kupovine i postavljanja sedalice ne oslanjate na tatu jer će on verovatno biti zbunjeniji nego vi. S tim se pozabavite pre nego odete u bolnicu.

Pripremite starije dete. Veoma je važno da sa starijim detetom razgovarate o dolasku bebe, pokušate mu objasniti da se vaš odnos prema njemu neće promeniti i da će sve ostati kao pre. Pre poroda odredite detetu koji će biti njegov posao u vezi bebe da se od samog početka oseti uključenim u celu priču. Isto tako dogovorite a bakama i dekama da dete bude kod njih dok ste vi u bolnici.

Odaberite pedijatra. Posavetujte se sa roditeljima kojima verujete i zamolite ih da vam preporuče dobrog pedijatra i zakažie razgovor nešto ranije. Raspitajte se o satnici, načinu rada, kućnim posetama i pozivima. Odaberite prema stručnosti, ali i dostupnosti.

porodaj3

Organizujte pomoć. Ako vam prijatelji i rodbina ponude pomoć nipošto nemojte odbiti. Možete čak organizovati da vam svaki dan neko drugi od vaših bližnjih spremi ručak, dok ne stanete na noge, a tako nećete nikoga posebno opteretiti.

Napravite plan spavanja. Kao što znate, novorođene bebe u većini slučajeva nisu neke spavalice i zato bi trebalo da napravite plan spavanja koji neće uticati na starije dete. Neke vam vaš partner pomaže i povremeno vas zameni, nemojte ceo teret nositi sami.

Pripremite se za dojenje. Ako planirate dojiti svoju bebu sa pripremama treba da počnete i pre porođaja. Krenite u školicu za trudnice u kojoj će vam sve biti objašnjeno do detalja, od toga kako da pripremite grudi do toga kako da postaknete laktaciju, ali i kako da se hranite.

Pripremite pelene i preparate za ličnu higijenu. Kupite najmanj broj pelena, obavezno nabavite vlažne maramice, sterilne gaze, pamučne pelene, kremu za guzu, puder i neke neutralne sapune za bebe. Za početak to će vam biti najpotrebnije, sve ostalo kupićete naknadno.

Edukujte se. Pre nego beba stigne kući pokušajte pročitati što više informacija da biste bili spremni. Istina je kad kažu da ne postoji knjiga niti priručnik koji će vas u potpunosti pripremiti na ono što vas čeka, ali što više informacija imate – to bolje.

porodaj

Spakujte torbu za bolnicu. Oko mesec dana pred porođaj bi trebalo da vam je torba za pbolnicu spakovana i spremna. Spakujte udobnu garderobu, papuče, čarape, donji veš, higijenske uloške, gumice za kosu i naravno stavri za ličnu higijenu. Spakujte i odelce za bebu, pelene, kapice i dekicu.

Ugodite si. Rođenje bebe će siurno biti najlepši događaja u vašem životu, ali morate znati da ćete neko vreme nakon samog poroda verovatno zapstaviti svoje potrebe i zato pre poroda si priuštite frizera, manikuru, pedikuru, kozmetičara, odhledajte sve serije i filmove koje odavno planirate, pročitajte sve knjige i sretni i zadovoljni dočekajte svoje maleno.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar