Menu 

Niko ne voli onaj osećaj nadutosti, zatvora i mučnina. Ako imate sličnih problema onda izaberite ove aktivnosti za poboljšanje probave.

Oni koji imaju osteljiv probavni sistem svakako bi trebalo da uključe, pored pravilne ishrane, i neke dobre “probavne” vežbe. Kada vam to postane stil života, o problemima sa probavom nećete ni razmišljati. Imajte na umu da vežbe ne bi trebalo raditi punog stomaka, nakon jela.

Kućne vežbe

joga1Lagane vežbe, tek 10-tak minuta, u privatnosti svog doma mogu učiniti čuda za poboljšanje probave. Pored rastezanja i zagrejavanja, vežbe usmerite posebno na dve značajne za pobeđivanje nadustosti i lošeg varenja – presavijanje napred i uvrtanje u sedećem položaju.

Za prvu vežbu – stanite uspravno, držite leđa i noge uspravno. Savijte se prema napred koliko god možete (usmerite se prema prstima na nogama, ali pazite da vam položaj ne bude previše neugodan). Ostanite tako 10 do 15 sekundi. Podignite se, opustite, pa ponovite vežbu još dva ili tri puta.

Uvrtanje tela u sedećem položaju može da vam pomogne da smanjite gasove, bol u stomaku i poboljšate cirkulaciju. Sedite na pod prekrštenih nogu i ravnih leđa. Prebacite (savijenu u kolenu) desnu nogu preko leve, a telo uvrnite na drugu stranu. (Pogledajte fotografiju). Isto uradite sa drugom nogom, uvrćući telo na suprotnu stranu.

vezba kucna1

Ples

Na probleme sa probavom gotovo da možete zaboraviti ako se odlučite na ples. Postoji mnoštvo zanimljivih kombinacija vežbe-ples (Novi hit fitnes ples, Zumba – vežba koju svi vole), ali možete pronaći i video sa kućnim plesovima i “razbacati se” po kući čak i ako imate dve leve noge i znate samo “štrumpf” ples. Nije važno, važni su pokreti, muzika, uvrtanje tela i dobro raspoloženje. Svaki dan 15 minuta do pola sata i osećaćete se kao novi.

Vežbe sa stomakom

Izvežbajte svoj stomak disanjem. Sedite na stolicu i opustite se. Ako je potrebno dišite lagano neko vreme dok se ne opustite u potpunosti (pustite, ako treba, neku opuštajuću muziku). Kada je telo opušteno možete početi sa vežbama. Udišite tako kao da punite stomak vazduhom. “Napirite” ga, pa ga stisnite. Ponavljajte nekoliko puta uz ravnomerno disanje.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar