Menu 

Danas su bezbrižnu dečiju igru na ulici, u parku, ispred zgrade zamenile video igrice i crtani filmovi. Saznajte da li vaše dete provodi previše vremena za računarom.

Činjenica je da su današnje generacije dece zbog velike navale tableta, pametnih telefona i drugih gedžeta izloženiji medijima nego generacije pre njih. Ponekad smo sigurni da se današnje bebe rađaju sa određenim predzanjem o informatici, a sa navršenih pet godina obično znaju baratati računarom bolje od roditelja. Ma koliko sva ova tehnološka otkrića bila korisna prevelika izloženost ekranima u ranom detinjstvu na decu može ostaviti dugotrajne posledice.

Treba postaviti granicu oko upotrebe računara i staviti ga samo u svrhu edukacije. Previše vremena provedeno pred ekranima donosi rizik od gojaznosti, problema sa spavanjem, problema u školi kao i agresivno i nasilno ponašanaje.

http://www.dreamstime.com/royalty-free-stock-image-blond-little-fashion-kid-girl-playing-smartphone-pink-image31371456

Koliko vremena pred ekranima je previše

U Americi, prosečno dete uzrasta 8-10 godina dnevno provede neverovatnih osam sati pred ekranima, tu se ubrajaju i računar, televizor, tablet i telefon. Kod tinjedžera je ta brojka još kritičnija pa istraživanja govore da oni pred ekranima u proseku provode i po 11 sati. Stručnjaci upozoravaju da deca puno više vremena provode pred ekranima nego družeći se sa drugom decom i to je nešto što treba da vas zabrine.

Zabrana korištenja svih ekrana je krajnje nereralna u današnje vreme, ali je neophodno da ograničite vreme koje deca provode za njima. Stručnjaci kažu da bi deca starija od dve godine pred ekranima trebalo da provode najviše dva sata u toku dana, dok deca mlađa od dve godine uopšte ne bi trebalo da gledaju TV, tablete i ostale spravice.
Prvih godina, dečiji mozak se zaista brzo razvija i oni uče kroz direktnu interakciju sa drugim ljudima tako da ni edukativni programi u tom uzrastu ne znače apsolutno ništa niti dete od njih ima neke beneficije. Ako decu pre navršene dve godine stavljate pred ekrane kod njih ćete verovatno razviti i loše navike.

Kako ograničiti vreme pred ekranima

Kako su se u sve sfere našeg života uvukle naprave poput fableta, smartfona i tableta deci su mediji dostupniji nego ikada pre i zato ograničavanje vremena i navikavanje na nova pravila može biti veoma težak proces. Donosimo vam nekoliko saveta.

Izbacite televizore i računare iz dečijih soba. Na taj način ćete moći bolje kontrolisati koliko deca zaista provode vremen na internetu ili pred televizorom.

Nemojte jesti ispred TV-a. Čak i grickanje kokica dok gledate film može biti loš primer za dete i ako ga kasnije u budućnosti bude praktikovalo biće pod većim rizikom od gojaznosti.

Podstičite ga na aktivnu igru. Nije važno da li ćete organizovati čajanku sa igračkama ili ćete igrati “čoveče ne ljuti se”, veoma je važno da podstičete dete na igru, da mu pomognete da razvije maštu i socijalne veštine.

http://www.dreamstime.com/stock-photos-watching-tv-image4519153

Budite dobar primer. Pripazite i koliko vremena vi u toku dana provodite pred ekranima. Spustite taj smartfon i igrajte se sa svojom decom, čitajte ili razgovarajte.

Napravite raspored. Tačno odredite koliko ko vremena u porodici može provesti za računarom i televizorom, ko prekrši pravilo treba da opere suđe, usisa kuću ili stavi novčić u teglicu.

Instalirajte program roditeljske zaštite na računare. Veoma je važno da na sve sprave koje vaše dete koristi postavite filtere koji će eliminisati neprimereni sadržaj. Razgovarajte sa decom o tome šta su gledali ili o igrici koju su igrali, pitajte ih šta misle o tome i otkrijte kakav uticaj ti sadržaji imaju na dete.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar