Menu 

Pankreatitis je ozbiljno bolno upalno stanje pankreasa, a nastaje onda kada enzimi pankreasa postanu aktivni unutar samog organa i počnu probavljati ćelijski zid. Uz naše savete pokušajte pobediti pankreatitis potpuno prirodnim putem.

Najčešći simptomi ovog stanja uključuju prilično jak bol u gornjem delu stomaka koji se često prebacuje i na leđa. Bol je obično praćen mučninom i povraćanjem koji se pogoršavaju nakon svakog jela. Tokom akutnih napada zna se desiti da oboleli dođe i do stanja dehidracije, povišenog krvnog pritiska te ubrzanog rada srca. Hronični pankreatitis obično izaziva manjak energije, dijabetes te povećava rizik od raka pankreasa.

Pankreatitis i kamenac u žuči

7880799268_e2d64e471b_z

Ovo obolenje je obično povezano sa prekomernom konzumacijom alkohola i formiranjem kamenaca u žuči. Kad se kamenac uveća on sprečava pankreas da efikasno prazni enzime u tanko crevo, a jedan od glavnih pokazatelja pankreatitisa su povećane amilaze i lipaze u krvi za čak četiri do šest puta od normalnog.

Kada pankreas previše radi usled prevelike količine alkohola i hrane ili kad je kanal između žuči i pankreasa zatvoren. Usled toga se povećava pritisak u kanalu pankreasa i aktirviraju se enzimi tripsini. Zbog toga se aktiviraju zaštitni mehanizmi koji pokušavaju sprečiti aktivaciju ovog enzima što opterećuje pankreas i dolazi do auto-probave žlezda što dovodi do upale. Sve to rezultira jakim bolovima akutnog pankreatitisa i hroničnih simptoma povezanih sa hroničnom vrstom ove bolesti.

Preventiva

Jedan od najboljih načina da preventivno delujete na pankreatitis jeste da pratite antiupalni program ishrane koji ne sadrži šećere, žitarice, prerađenu hranom i sadrži male količine voća. Hrana koju jedete treba da bude bogata antioksidantima, čistim proteinima, vlaknima i fermentisanom hranom.

Potrudite se da izbegavate svu hranu koja je alergena kao i kofein i alkohol. Ako već imate pankreatitis, kamenac u žuči ili ste pod većim rizikom da ih dobijete neka vam kokosovo ulje bude primarna masnoća koju koristite u kuvanju. Kokosovo ulje je masna kiselina koja je veoma lagana za probavu i apsolutno ne zavisi od količine žuči i enzima pankreasa. Ostale zdrave masti koristite povremeno da biste ublažili stres pod kojim su pankreas i žučna kesa.

7099855287_a0fdb16910_z

Superhrana na prvom mestu

Kao što smo već napomenuli veoma je važno da jedete hranu koja je bogata zdravim mastima među kojima su na prvom mestu avokado, kokos, tamna čokolada, ekstradevičansko maslinovo ulje kao i klice. Pored toga što više jedite povrće bogato fitonutrijentima, limun, limetu te organsko začinsko bilje. Na prvom mjestu od namirnica tu su: crveni luk koji je veoma bogat antocijaninom i kvercetinom, kelj, blitva, raštan i spanać koji su bogati luteinom, hlorofilom i zeaksantinom.

Među one čiste proteine koje smo spomenuli spada organska piletina, govedina i riba koja nije iz uzgoja. Sjajni izvori vlakana su: klice chia semenki, lan, heljda i semenke bundeve.  Kad je u pitanju fermentisana hrana koju ako imate problema sa pankreasom jednostavno morate jesti tu su na prvom mestu namirnice poput kiselog kupusa, kvasa od cvekle, jabučnog octa, kefira…

U ovakvim slučajevima može pomoći i isprekidani post, odnosno da povremeno postite na vodi u periodima od 16-24 sata. Isprekidani post pomaže probavnom sistemu da se odmori i oporavi od sve hrane koju ste uneli u proteklom periodu. Tokom potsa treba da pijete što više čiste filtrirane vode, biljnih čajeva i zdravih smoothija. Izbegavajte kalorične i voćne napitke.

14595173281_b3e1386cd7_z

Kako olakšati akutni pankreatitis

Ako patite od akutnog pankretaitisa onda treba da praktikujete post na vodi sa ekstraktima antioksidanata. Tokom posta ne bi trebalo uopšte da konzumirate krutu hranu, masti, šećere i proteine. Najbolji biljni ekstrakti za funkciju pankreasa su: kurkuma, Mlečni čkalj, bosilajk, maslačak i đumbir. Ove namirnice bi bilo najbolje uzimati u fermentisanom obliku. Isto tako pijte puno limunade i organskih biljnih čajeva.

Napravite napitak od đumbira, limuna, maslačka, karstavca, kelja  i celera i to će vam pomoći da pospešite rad kanala pankreasa i dozvolite zdravu sekreciju enzima.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar