Menu 

Ako tražite način vežbanja slabijeg intenziteta, ali opet izazovan i veoma dobar za vaše zdravlje, možda je thai-chi ono što tražite.

Mnoga istraživanja su pokazala da thai-chi može biti veoma korisna komponenta u borbi protiv mnogih zdravstvenih stanja uključujući artritis, slabe kosti, rak dojke, srčana obolenja, probleme sa spavanjem ili Parkinsonovu bolest.

Za razliku od mnogih konvencionalnih načina vežbanja thai-chi može da se prilagodi svim ljudima pa čak i onima vezanim za invalidska kolica ili onima koji se oporavljaju od neke teške povrede.

 Kako izgleda thai-chi?

Ovaj način vežbanja se sastoji od serije pokreta koji izgledaju kao niska bisera. Neki ljudi ove pokrete nazivaju pozama što je potpuno pogrešno jer su poze statične, a thai-chi je veoma dinamičan. Bez kretanja thai-chi ne bi postojao. Kada se spoje svi pokreti dobije se određena forma, neke forme ove vežbe su spore dok su neke veoma brze i dinamične. Tokom izvođenja ovih pokreta telo se kreće u skladu sa ljudskom strukturom, gravitacijom i inercijom.

Koliko dobro deluje na naše telo, thai-chi potpuno menja stanje duha i uma. Za vreme ove vežbe u sekundi nestaju sve bespotrebne misli i problemi koje su nam se vrzmali po glavi nekoliko trenutaka ranije i dolazimo u stanje potpune relaksacije sa mislima jedino na sledećem pokretu.

U thai-chiju postoje određeni nivoi vežbe. U početku fokus je na relaksaciji gornjeg dela tela, ispravno prebacivanje težine i učenju kružnih pokreta i stavova rukama. Kako se vaša sposobnost razvija tako i vežbe postaju sve zahtevnije. U vežbe mogu da se uključe čak i tradicionalno kinesko oružje kao što su ravni i savijeni mačevi, koplja, palice i duge motke, a one potpomažu jačanje, mobilnost, osetljivost, fleksibilnost i poboljšavaju rad nogu.

Pogledajte kako izgleda jedan čas thai-chija:

Piši!
Širi dalje!
5 komentara
 1. Dragica Petrov

  Volim Tai či . I sama sam ga učila iz knjiga i vežbala u grupi kada mi se ukazala prilika,Mislim da ni jedan drugi način vežbanja ne daje tako fantastićan osećaj zadovoljstva i smirenosti u kratkom roku praktikovanja.Iskreno ga i toplo preporučujem svima bez obzira na godine starosti.

 2. Zoran Tomasevic

  Na mom privremenom prebacaju u Hong Kong sokirao sam se. Svako jutro na poslu naprave pauzu I svi sluzbenici dobrovoljno rade Taj Chi 15:00 minuta pa sam I ja morao bilo me sramota da ig ignorisem. U sustini super stvar specijalno posle duge noci po kasinima.

 3. Jelena Ilić

  vezbe su odlicne

 4. Ivana Kodrić

  Isprobano

 5. Ivana Kodrić

  Super je vezba

Napišite komentar