Menu 

Jeste li znali da stoj na glavi i sve vežbe koje zahtevaju da „visite“ naopačke – naglavačke imaju brojne beneficije po ljudsko zdravlje?

Možda ste puno puta do sada gledali reklame za razne proizvode i načine vežbanja koji obećavaju dobru formu, zdravlje i dug život. I ne kažemo da nisu u pravu, ali sve to možete obezbediti i jednostavnim vežbama koje podrazumevaju stoj na glavi. Da biste radili ove vežbe ne treba da besprekorno znate napraviti onaj savršeni stoj na glavi za koji je potrebno mnogo vežbe i truda, ali dovoljno je da legnete uz zid, podignete noge i prislonite ih uz zid dok ležite na podu. Isto tako postoji mnošto jednostavnih joga položaja i vežbi u kojima je glava okrenuta prema dole. Istražite i isprobajte, a do tada pročitajte kave sve dobrobiti imamo od ovakvih vežbi.

Redukuju stres. Ovo je sigurno jedna od najboljih i najsigurnijih beneficija , jer je naučno dokazano da ako neko vreme provoedite naglavačka značajno smanjujete nivo stresa u organizmu, kako mentalnog tako fizičkog.

Woman doing yoga on beach.

Poboljšavaju cirkulaciju u mozgu. Koliko puta vam je mama kad ste bili mali rekla da pre nekog važnog testa napravite stoj na glavi da bi vam mozak bolje funkcionisao? E, pa čak i u ovom slučaju mama je donekle imala pravo. Naime, stoj na glavi zaista poboljšava cirkulaciju krvi i utiče na to da što više kiseonika i nutrijenata dospu do mozga. Kada mozak pati od manjka nutrijenata uglavnom smo bezvoljni i slabi jer mozak koristi čak 25 odsto kiseonika iz tela. Što više kiseonika u mozgu to bolja koncentracija, memorija i svest. Isto tako naučnici su potvrdili da dubljenje na glavi utiče na zdravlje kože jer stimuliše kapilare lica.

6206545440_4b7e09c41d_z

Olakšavaju bolove u leđima. Kompanije koje proizvode fitness opremu tvrde da sprave na kojima visite naglavačke uveliko mogu olakšati probleme koje imate sa leđima jer se na taj način povećava prostor između kičmenih diskova i na taj način oni postaju vlažniji i podmazaniji.

Ispravlja držanje. Dubljenje na glavi značajno utiče i na samo držanje i podstiče vas da koristite prave mišiće kada stojite i hodate što opet vodi do olakšanja bolova u leđima.

Napomena: Ako ste u poznijim godinama, imate problema sa leđima, visokim pritiskom ili uzimate lekove koji mogu povisiti krvni pritisak onda bi pre nego se odlučite na ovakvu vrstu vežbi trebalo da posavetujete sa svojim lekarom. Čak i ako ste zdravi i mladi budite oprezni i za početak ove vežbe izvodite uz pomoć joga ili fitness instruktora. Isto tako ovakve vežbe se ne preporučuju ženama za vreme menstruacije.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar