Menu 

Ovo vreme je, na žalost, idealno za pojavu sinusitisa. Ovo “dosadno” obolenje može da vam pokvari jesenje dane, zato ga pobedite sa par lukavih saveta.

Sinusitis je upala paranazalnih sinusa, a uzrok su virusi, bakterije, infekcije, gljivice, a u nekim slučejavima i autoimuna bolest.

Prate ga začepljen nos, suzenje očiju, bol na koži i licu, curenje nosa, osećaj pritiska, bol u području sinusa, glavobolja, …

Može biti akutni, koji je najkraći i najčešći. Traje do 4 sedmice. Hronični može trajati i do 8 sedmica, a recidivirajući se ponavlja par puta u toku godine.

Poželjno je da se konsultujete sa lekarom, ali većinom vam, posebno u slučaju aktunog sinusitisa, mogu pomoći neki prirodni lekovi i trikovi.

Para

Kako je prvi problem sinusitisa zečepljenje i zakrčenje disajnih puteva, te kanale morate otvoriti uz pomoć tople pare. U kipuću vodu možete dodati eterična ulja poput eukaliptusa, lavande, mente, majčine dušice. Takođe možete skuvati čaj od mente, žalfije ili majčine dušice (ili čak kombinovati sva tri čaja). Pokrijte se peškirom i udišite na usta i nos ovu mirisnu paru. Pazite samo da ne bude prevruća. Ostanite pod peškirom sve dok ima pare ili koliko god dugo možete.

Ispiranje – rastvor soli

Ovo ispiranje se radi već godinama unazad i sa njim možete da delotvorno ublažite sinusitis. Potrebno je da rastvorite u toploj vodi nejodiranu so (poželjeno morsku), obično ide jedna kašičica na pola litre vode. Tečnost sipate na jednu nozdrvu i tako ispirate nos. Možete se poslužiti i specijalnim posudicama za ovu namenu. Ako imate malo jače simptome ponavljajte ovaj postupak dva ili 3 puta na dan.

By: Yortw

By: Yortw

Pritisak

Neki ljudi tvrde da im je akupresura pomogla, takođe. Palcem ili srednjim prstom vršite pritisak na određene delove lica. Obično se preporučuje da prstom pritisnete tačku između obrva tačno iznad nosa. Držite prst i pritisnite dok vas malo ne zaboli, pa pustite.

Vežbanje

Iako se možda ne osećate kao prespremni za neke aktivne vežbe, upravo vam one mogu pomoći. Vežbajte jače nego ikada da biste otčepili nos i izbacili sve one loše bakterije i toksine.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar