Menu 

Matcha je vrsta zelenog čaja, čiji se listovi suše i pretvaraju u prah, koji važi za jedan od najpoznatijih prirodnih preparata za povećanje fizičke izdržljivosti i energije.

Pripremaju ga u okviru tradicionalnih japanskih ceremonija čaja, a više od 800 godina Zen monasi ga koriste tokom meditacije.

Biljka raste na senovitim mestima tokom proleća, a grmovi se pokrivaju pre branja da bi se sprečilo direktno izlaganje sunčevim zracima. Na ovaj način se usporava rast listova i oni dobijaju tamniju nijansu zelene. Listove radnici beru ručno i ostavljaju ih na suncu da se suše. Kako se suše, listovi se lagano uvijaju i biljku u takvom stanju zovu tencha. Nakon što joj uklone žilice i stabljike, tenchu pretvaraju u prah, koji se zove matcha.

Ovaj prah vam može podići nivo energije tokom dana, uz to gotovo da nema kalorija. Odlično čisti organizam i dobar je dodatak tokom dijeta, jer istovremeno jača metabolizam i sagoreva masti. Istraživanja su pokazala da vam matcha može pomoći da sagorevate kalorije četiri puta brže. Nuspojava nema, ne šteti organizmu, ne povećava krvni pritisak, …

Sa ovim prahom možete ukloniti toksine, teške metale i nečistoće iz organizma. Pošto je uzgajana u hladu, matcha je bogatija hlorofilom nego drugi zeleni čajevi, i zbog tog je superiorna u čišćenju organizma.

Možete je kupiti u prodavnicama zadrave hrane i bilja bilo da je koristite za čišćenje organizma, za mršavljenje, ili, čak, za bojenje hrane. (Pročitajte i tekst Napravite prirodne boje za hranu).

Donosimo vam i recept za matcha sladoled.

Potrebno vam je: 1,5 šolja mleka, 1,5 šolja tečnog šlaga, pola šolje šećera, 2 do 3 kašičice matcha praha, 1 kašika vruće vode i 1 kašikica vanile.

U posudi pomešajte mleko i šećer i električnim mikserom mutite dok se šećer ne istopi. Pomešajte matcha prah i 1 kašiku vruće vode, pa to dodajte smesi šećera i mleka. Dodajte i tečni šlag i vanilu, pa sve dobro umutite. Sladoled ostavite u zamrzivaču preko noći.

Da li ste već koristili matchu? Da li ste pravili neke napitke od ovog zdravog praha?

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar