Menu 

Kad je u pitanju dijeta, gubitak kilograma i uopšte, zdravlje organizma, masti su sigurno ono što nikako ne želimo unositi u organizam. Ipak, postoje one zdrave masti koje nikako ne bi trebalo izostaviti sa jelovnika.

Masti sadrže više kalorija po gramu nego ugljikohidrata i proteina i zato uglavnom nisu poželjne u dijetama. Realnost je malo drugačija jer se iz dana u dan dokazuje da dijete koje isključuju masti mogu doneti više štete nego koristi. Mogu prouzrokovati nedostatak vitamina A, D, E i K što može biti veoma štetno za produkciju hormona u organizmu. S druge strane ukoliko smanjite masti postoji mogućnost da ćete unositi više nezdravih šećera i prerađevina.

Napravite plan ishrane koja uključuje 30 odsto zdravih masti, polinezasićenih i mononezasićenih, ali nikako trans masti.

Jedite više avokada

Umesto raznih nezdravih namaza u vašem sendviču (majonez, puter) koristite avokado. Ovo voće ima kremastu teksturu koja će vaš sendvič učiniti ukusnijim, a pored toga sadrži mononezasićene masti, vlakna, vitamin E i kalijum.

Grčka hrana

Masti koje su zastupljene u mediteranskoj ishrani uglavnom dolaze iz maslinovog ulja, jogurta, orašastih plodova, ribe, feta sira… sve ove masti smanjuju rizik od nastanka osteoporoze i jačaju kosti i zato ih obavezno uvrstite u svoj jelovnik.

Hrana za mozak – riba

Masnije ribe kao što su losos, tuna i sardine su veoma bogate omega 3 masnim kiselinama za koje stručnjaci kažu da poboljšavaju pamćenje, a mozak održavaju zdravim i vitalnim. Takođe one ojačavaju nervni sistem.

Čitajte etikete

Ono što često učini i zdrave masti, nezdravima jeste industrijska prerada. Pažljivo čitajte etikete na proizvodima, izbegavajte one koji sadrže sastojke čija imena ne možete ni izgovoriti, a kamoli da znate o čemu se radi. Čim vidite nepoznate izraze ili trans masti na etiketi, vratite proizvod na policu i krenite u potragu za nečim zdravijim.

Recite „da“ omega 3 masnim kiselinama

Najzdravija hrana sa zdravim mastima je ona koja sadrži omega 3 masne kiseline jer naš organizam ih ne može proizvesti sam. Uključiti namirnice bogate omega 3 masnim kiselinama u vašu svakodnevnu ishranu je sigurno mnogo lakše nego što vi mislite. Dodajte lanene semenke u vaš jogurt ili žitarice, stavite malo oraha u vašu salatu, za doručak jedite jaja i 2-3 puta nedeljno za ručak pripremite ribu.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar

Zdravlje

Mamama je teško gledati kako se njihovi mališani muče sa zubićima. Stalno bi nešto grickali. Napravite im ukusne keksiće za zubiće. Piši! Širi dalje!