Menu 

Efekti lekova možda neće biti tako dobri ako ih nepravilno uzimate. Da li znate šta tačno znače smernice – posle jela, pre jela, i kada je najbolje uzimati vitaminske suplemente?

Mnogi od nas, na žalost, propisanoj terapiji prilaze s nedovoljnom odgovornošću. I onda krivimo doktora ili proizvođače lekova da su nam dali nešto nedelotvorno. Greška je možda upravo kod vas. Potrebno je da uzimate lekove pravilno. Evo šta trebate znati.

Kupovina

Kada uzimate lekove, bilo na recept ili ne, obavezno se još jednom konsultujete sa apotekarom. Pokažite mu recept, koji vam je dao doktor. Pitajte za nuspojave, ako imate još nekih tegoba, ako ste trudni, … Sve to može biti vrlo važno. Apotekar vas možda nije dobro čuo, možda nije dobro pogledao recept, možda vam je dao zamenski lek i slično. Pitajte i kako lek uzimate, da li ima nekih bitnih saveta, gde treba da ga čuvate, …

Da ne biste gnjavili apotekara mnogo odgovore na mnoga ta pitanja imate u samoj kutiji leka. Dobro iščitajte uputstva, doziranje, koje su nuspojave, mere opreza, …

starija zena pilule

Pre obroka

Ako na leku piše da ga uzmate pre obroka, to ne znači odmah pre niti par minuta pre. Već 30 minuta pre obroka. To je vrlo važno jer efekti nekih lekova mogu biti oslabljeni prisustvom hrane ili to može biti povezano sa varenjem.

Posle obroka

A ako piše da lek uzimate posle obroka, sačekajte 5 do 10 minuta, pa tek onda popijte lek. Naime, neki lekovi mogu da iziritiraju stomak i da uspore probavu.

Terapija

Na nekim lekovima je navedeno da je obavezno završiti terapiju onako kako vam je doktor propisao. To znači da ne smete prestajati uzimati lek ako se osećate bolje. “Ciklus” treba da bude završen da bi lek ubio te štetne bakterije u organizmu. Ti preostali mikrobi mogli bi vremenom da postanu jači i da se odupru delovanju leka. Možete se ponovo razboleti.

sumece tablete

Vitaminski suplementi

Bilo da ih uzimate u vidu šumećih tableta ili običnih kapsula vitaminske suplemente trebate uzimati u toku dana, posle jela i nikako na prazan stomak. Naime njihovo delovanje će biti umanjeno, jer ako vam je stomak prazan, oni će brzo proći kroz organizam i izaći sa urinom.

Pročitajte i koji su to Domaći lekovi koje ne bi trebalo koristiti.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar

Zdravlje

Ako se svako veče vrtite po krevetu i ne možete zaspati onda isprobajte tehniku koju je osmislila Loren Witcher, a koja će vam pomoći da zaspite za deset minuta, a možda čak i...