Menu 

U poplavi GMO, sve jačih pesticida i „presavršenog“ voća počinjemo da se pitamo šta to jedemo i da li je organsko toliko bitno. Saznajte više o organskoj hrani na Balkanu.

 

Na području Balkana još uvek se jede relativno zdrava, pa u većini domaćinstava gotovo i organska hrana. Ovde nikada nije nestala stara navika domaćih malih farmi, kakve danas promovišu u eko udruženjima. Zato je ovo područje najpodobnije za razvoj organske proizvodnje, jer se nikada od nje nismo ni mnogo odmakli. Veliki broj seoskih domaćinstava lako se može pretvoriti u organske farme. Potrebna je informisanost naroda, inicijativa i volja političara. U Srbiji, Hrvatskoj i Sloveniji već postoje farme takve vrste, ali BiH još uvek kaska, iako ima velike potencijale.

Iako u prodaji imate veći izbor zdrave hrane, ona je, na žalost, „nedefinisana“. Odnosno, malo se zna o poreklu i uzgoju namirnice, a malo šta je tačno etiketisano. Zato, se organska i zdrava hrana prodaju većinom na poverenje. (Posebno u BiH.) Zbog svega tog morate mudro kupovati. Opasni pestici došli su do ruku i balkanskih poljoprivrednika, a prerada mesa, ali i uvoz, na žalost, kako su upozoravali mnogi stručnjaci, još uvek nisu dovoljno dobro kontrolisani.

 

Posebno pazite kada kupujete voće. Na primer, jabuke gotovo da igraju ulogu kao u bajci o Snežani i sedam patuljaka – savršene su, a tako „pesticidne“. Trudite se da nabavljate jabuke, koje ne izgledaju baš reprezentativno, koje imaju tačkice, kvržice i nepravilnosti. Već tu možete biti sigurniji da je reč o zdravom voću. I sa povrćem morate paziti, jer uz voćkice, ono ima najviše štetnih materija. Gledajte da pored jabuka kupujete organske paprike, zelenu salatu, špinat, grašak, jagode, grožđe, krastavce, borovnice.

Kupujte od proverenih proizvođača ili domaćih farmi koje su na dobrom glasu. Verujte, još uvek postoji mnogo onih koji se trude da koriste što manje ili nimalo pesticida. GMO hrana još uvek se nije u potpunosti ukorenila na Balkanu, ali zato imate u ponudi mnogo voća i povrća, koje je „prenapumpano“ pesticidima. Proizvode lokalnih farmi možete čak kupovati putem interneta, zato – malo pažnje, lokalne informisanosti i eko svesti i na vašem stolu će biti najzdraviji izbor hrane za vašu porodicu.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar

Zdravlje

Domaća supa protiv prehlade, med protiv kašlja, šećer protiv štucanja… Je li i vama baka savetovala slične mere opreza? Piši! Širi dalje!