Menu 

Mnogi dijetalni i zdravi programi ishrane se baziraju na pravilnom kombinovanju hrane i to se praktikuje hiljadama godina. Tako imamo košer način ishrane koji praktikuju jevreji, zatim imamo ajurvedu i Hejovu dijetu.

Poenta ovakvih načina ishrane da određene namirnice kombinujemo sa drugim namirnicama te izbegavamo kombinacije pojedinih namirnica da bi poboljšali zdravlje probavnog trakta. Nas zanima, da li je kombinovanje namirnica važno i koliki efekat na naše zdravlje ima ako ne poštujemo određena pravila?

Kako funkcioniše kombinovanje namirnica?

Glavni koncept ovakvog načina ishrane jeste da jedemo hranu prostih ugljenih hidrata ili skroba i onu sa kompleksnim proteinima uvek odvojeno. To pomaže da povećamo sposobnost organizma da probavi svaku vrstu hrane. Opšte je poznato kako ljudski organizam na potpuno drugačiji način probavlja ugljene hidrate od protina. Probavljanje ugljenih hidrata počinje već u ustima jer pljuvačka sadrži enzime koji se povezuju sa hranom kkao žvaćete. Kada progutate hranu te amilaze se deaktiviraju od strane stomačnih kiselina.

2679950061_8f16ddc46b_z

Nakon toga ugljeni hidrati varenje ugljenih hidrata se nastavlja u tankom crevu kada gušterača otpušta još više amilaza direktno u tanko crevo i time se završava varenje ugljenih hidrata.

Kod proteina je proces varenja prilično drugačiji jer se oni uopšte ne probavljaju u ustima već odlaze direktno u stomak gde hidrohlorična kiselina aktivira enzime koji se zovu pepsini čija je uloga da razbiju proteine na manje grupe amino kiselina. Kada te grupe napuste stomak pankreas otpušta enzime u tanko crevo i na taj način grupe amino kiselina razbija na pojedinačne amino kiseline koje se mogu apsorbovati od strane organizma.

Lekar William Hay je osmislio najmoderniji način kombinovanja hrane davne 1900 godine baziran upravo na ovom probavnom procesu koji smo vam objasnili. Nakon 16 godina bavljenja medicinom dr. Hay je imao oko 102 kilograma, patio je od povišenog krvnog pritiska, bolesti bubrega i oslabljenog srca. Tada je počeo sa osmišljavanjem posebne ishrane bazirane upravo na pravilnom kombinovanju namirnica i za oko tri meseca izgubio je 23 kilograma, a opšte zdravstveno stanje mu je bilo neuporedivo bolje.

Iako je naučno dokazano kako pravilno kombinovanje namirnica ima veliki uticaj na zdravlje i kilograme, mali broj istraživanja je sproveen na ovu temu.

Ključne stavke pravilnog kombinovanja namirnica

Svaki ljudski organizam je jedinstven i principi kombinovanja namirnica ne moraju odgovarati svima. Iz tog razloga treba da slušate šta vam govori vaše telo i na taj način procenite kako određene namirnice i kombinacije utiču na vaš organizam. Postoji nekoliko glavnih smernica kad je kombinovanje hrane u pitanju. Svaku od njih isprobajte nekoliko nedelja pa sami procenite da li i kako to sve deluje na vaš organizam.

Voće jedite samo. Organizmu je potrebno oko 30 – 40 minuta da probavi voće i zato se preporučuje da voće jedete najmanje 30 minuta do sat vremena pre obroka ili dva do četiri sata nakon obroka. Probajte pojesti doručak koji sadrži samo voće, ujutro na prazan želudac ili ga jedite za užinu između dva glavna obroka.

Ne kombinujte proteine sa prostim ugljenim hidratima. Ruski psiholog, Ivan Pavlov je otkrio da psima treba oko dva sata da probave ugljene hidrate i čak četiri da probave proteine, a da bi probavili kombinaciju proteina i ugljenih hidrata potrebno je čak 13 sati. Ovaj princip je najvažniji kad su u pitanju životinjski proteini meso, jaja i mlečni proizvodi. Te namirnice ne bi trebalo kombinovati sa prostim ugljenim hidratima poput testenina, hleba iili povrća koje sadrži skrob, krompir i bundeva. Proteine bi trebalo kombinovati sa nešto lakšim povrćem poput kupusa, karfiola ili zeleniša.

Često se preporučuje da teže veganske proteine poput orašastih plodova, semenki, tofua ili tempeha tretiramo na isti način i ne kombinujemo ih sa prostim ugljenim hidratima. Ipak, veganski proteini nisu kompleksni kao oni životinjskog porekla i pružaju vam veću fleksibilnost kad je u pitanju kombinovanje namirnica. Mahunarke i integralne žitarice sadže kompleksne ugljene hidrate što znači da se mogu bolje kombinovati od prostih ugljenih hidrata i skroba. Eksperimentišite sa svojim obrocima i pratite kako će to uticati na vas.

Dinje i lubenice jedite odvojeno. Ovo je jedini izuzetak kad je u pitanju voće, iz nekog čudnog razloga namirnice poput dinja i lubenice se vare puna tri sata što je puno duže nego obično voće i zato bi ih trebalo jesti samostalno.

Jedite 80 odsto alkalne hrane i 20 odsto kisele. Ovo je preporuka koja dolazi od dijete dr. Heja iako ajurveda kao i drevna kineska medicina imaju iste smernice. Postoji veliki broj različitih načina ishrane koji se baziraju na alkalnoj ishrani, ali najvažnije je da koristite većinu biljnih i celovitih namirnica koje nisu industrijski prerađene.

3734977139_98786f13b0_z

Kako da znate da li ovakav način ishrane funkcioniše?

Ako se budete pridržavali te izbegavali određene kombinacije namirnica olakšanje ćete primetiti veoma brzo, naravno ako tako paše vašem organizmu. Ako se svaki put nakon ovsene kaše sa voćem za doručak osećate naduto, probajte jesti samo voće i pratite da li će biti kakvih promena. Naravno da ćete veoma brzo primeiti, imaćete više energije, nećete osećati nadutost i stolica će vam biti redovnija.

Neki od simptoma lošeg kombinovanja namirnica su:

  • Podrigivanje nakon svakog jela.
  • Gasovi, nadutost.
  • Žgaravica.
  • Bolovi u stomaku i želucu.
  • Mučnina.
  • Problemi sa spavanjem i umorom.
  • Zatvor.
  • Loš zadah.
Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar