Menu 

Reč „ne“ je ono što naša deca prvo nauče i veoma često slušaju posebno tokom prvih godina svog života. Evo nekoliko načina koji će vam olakšati da kažete, a klincima da čuju reč „ne“.

Ne je tako mala reč, ali veoma uticajna, posebno na roditelje, jer posle nje obično slede napadi besa i plakanje zato većina roditelja ovu reč pokušava zamaskirati ili uopšte je ne izgovarati, što je potpuno pogrešno.

Stručnjaci za vaspitavanje dece kažu da je deci potrebno da im roditelji govore „ne“ jer deca nisu dovoljno mentalno zrela da bi sama donosila odluke, to je roditeljski posao i ako ga ne obavljate to kod dece izaziva osećaj zbunjenosti i neku vrstu unutrašnjeg nemira. A, sve to može da se manifestuje i fizičkim simptomima kao što su bolovi u stomaku, glavobolje, napadi besa, pa čak i čir na želucu.

Zato je veoma važno da vašoj deci postavite granice i kažete im ne kad je to potrebno. Iako će vam se u pojedinim slučajevima činiti lakše da idete linijom manjeg otpora i popustite, imajte na umu da na taj način detetu činite medveđu uslugu.

http://www.dreamstime.com/stock-photography-hear-no-evil-image26035482

Promenite pristup

Umesto da detetu stalno govorite šta ne može, možda će efikasniji način biti da mu kažete šta može. Nađite neku primereniju alternativu. Ako ne želite da se dete igra pištoljem na vodu u kući, recite mu da mu je sjajna igra, ali da to može da radi u dvorištu ili u garaži. Detetu koje želi slatkiše pre ručka recite da može dobiti jabuku, kreker ili komadić sira. Ovaj način je veoma efikasan jer dete neće imati osećaj da mu nešto branite već da mu nudite više opcija.

Postavljajte pitanja

Iskustva mama kažu da im je igra pitanja uveliko pomogla da što ređe govore reč ne. Jedna mama kaže da svojoj dečici kad želi da ih odvrati od nečega jednostavo pokuša skrenuti pažnju. Ako žele da jedu brzu hranu pre večere ona im postavlja pitanja, na primer, šta bi naručili, koju bi igračku izabrali, koji sokić… Nekoj deci su samo odgovori na ova pitanja dovoljna da utole želju za zabranjenim.

http://www.dreamstime.com/stock-images-no-means-no-image1030564

Budite zabavni

Budimo realni, izgovaranje ove reči je najjednostavniji deo, ono što je problem jeste naterati decu da prihvate vašu odluku. Najlakši način na koji ćete to postići jeste da pokušate biti zabavni i od svega napravite igru. Na taj način ćete sigurno držati pažnju vašim klincima. Glumite, napravite igrokaz da bi dete zhvatilo zašto mu nešto ne dozvoljavate.

Neka vam „ne“ ne bude prva opcija

Ako vas deca nešto pitaju, nemojte da vam ne bude prva opcija, razgovarajte sa njima, pitajte ih da vam pojasne šta tačno žele, vidite postoji li mogućnost nekakvih modifikacija i prilagođavanja. U tom slučaju i ako odbijete detetovu molbu ono će steći utisak da ste veoma dobro razmotrili i shvatili šta je to što žele.

Pametno koristite ovu reč

Neka vam reč ne posluži samo kao zabrana za veoma opasne situacije. U suprotnom koristite neke druge fraze kao što su:

  • „Ne danas“
  • „Neki drugi put“
  • „Hajde da odaberemo nešto drugo“

Kratko i jasno

Kad su u pitanju mlađa deca psiholozi preporučuju da koristite što kraća objašnjenja i ne dužite priču jer ćete izgubiti njihovu pažnju. Jednostavno recite da nije u redu uzeti igračku drugaru, i dete jednostavno prebacite da se okupira nečim drugim. Dugačkim objašnjenjima dete ćete jednostavno zbuniti.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar