Menu 

Kada se deca žele izvući iz neke obaveze ili iz nevolje, obično koriste tri najčešća izgovora: “zaboravio sam”, “nije na mene red” i “ona je kriva”. Naučite kako da ih navedete da vas poslušaju.

Zaboravko

Izgovor “zaboravio sam” ponekad može biti i istinit. Decu u igri odvlači stotinu stvari i nije ni čudno kada nešto zaborave. Da bi ste rešili problem sa ovim izgovorom, potrudite se da kod deteta stvorite naviku da ispoštuje ono što ga zamolite. Kada mu nešto zadate, neka to uradi odmah, a obećajte mu, recimo, posle sladoled ili ga nagradite na neki način. Ponekad deca znaju slagati i tvrditi da im niste uopšte zadali određeni zadatak ili nešto zamolili. Tada ih morate podsetiti na pravila i obaveze, kojih se svi pridržavaju u kući. (Pročitajte kako da decu organizujete da pomažu u kući).

Čiji je red?

Klinci vole izgovor “nije moj red”. Ako nešto ostane neurađeno, deca se pozivaju na “red”. Kada im nešto zadajete budite konkretni i naglasite da se zadatak odnosi na njega ili nju. Naučite ih da mogu razgovarati sa vama i, recimo, zamoliti vas da ih poštedite neke obaveze, ukoliko imaju dobar razlog.

Krivica

Igra “ko je kriv” je idealna za prebacivanje odgovornosti. Dečiji izgovori često mogu biti lažni i vi te laži morate oprezno “razbijati”. Odvojite vreme da izanalizirate njihove izgovore i da ih razotkrijete, da sami uvide i priznaju da nisu bili upravu. (Kliknite da saznate više o tome kako da vas deca poštuju)

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar