Menu 

Kašalj je kod dece prilično česta pojava i gotovo svaka prehlada biva propraćena upravo ovim simptomom. Veoma je važno da tačno znate dešifrovati kašalj i prepoznate različite vrste kašlja jer će vam to pomoći da pomognete vašoj bebi.

Kašalj kod dece može se tumačiti na različite načine, a što je najgore bebu ne možete pitati šta nije u redu i kako se tačno oseća. Ponekad je prilično teško proceniti da li je vreme za posetu lekaru ili bi pak trebalo da odete a hitnu pomoć. Lekari kažu da je kašalj način na koji se telo štiti, odnosno pomoću kašlja mi pročišćavamo disajne putebe i rešavamo se viška šlajma ili hrane koja je završila u krivoj ulici. Postoje dve vrste kašlja koje služe upravo tim svrhama.

3269628439_93b89df083_z

Suvi kašalj. Javlja se za vreme prehlade ili alergija, a nastaje zbog šlajma koji curi iz nosa u grlo ili zbog bolnog grla.

Produktivni kašalj. Obično se vezuje za respiratorne bolesti u kombinaciji sa bakterijskim obolenjima koji uzrokuju šlajm u kome se nalaze ćelije belih krvnih zrnaca da bi se organzam lakše izborio sa bakterijama.

Bebe mlađe od četiri meseca obično ne kašlju jako često, tako da ako vaša beba kašlje trebalo bi odmah da se javite lekaru. Ukoliko beba jako kašlje zimi u pitanju može biti neka virusna infekcija koju svakako treba lečiti uz savete lekara nikako na svoju ruku. Čim beba napuni godinu dana, kašalj nije više toliko alarmantna pojava, a u većini slučajeva je znak obične prehlade. U svakom slučaju nemojte odmah paničiti kad dete počne kašljati. Smirite se , slušajte i pratite uputstva i savete lekara.

Kada je vreme da se zabrinete

Veoma je važno da tačno zante povezati kašalj sa obolenjem. Na primer, ako je u pitanju kašalj od prehlade značete prema sledećim simptomima:

 • Zapušen ili cureći nos.
 • Bolno grlo.
 • Suvi kašalj.

Kao što smo već napomenuli kašalj je u većini slučajeva, za vreme prehlade suv, ali može sepojaviti mala količina šlajma kao i blago povišena temperatura uglavnom u večernjim satima i noću. Detetu davajte dosta tečnosti, ovlažite vazduh, koristite kapi za nos, naravno sve uz savete lekara.

Upala pluća. Može biti virusna ili bakterijska koju uzrokuje mnoštvo faktora pa čak i obična prehlada. U slučaju upale pluća kašalj je prilično produktivan i proizvode se puno šlajma. Dete koje ima upalu pluća će biti veoma bezvoljno i umorno uz piovišenu temperaturu i u tom slučaju se obavezno javite lekaru.

Bronhitis i astma. Oba stanja nastupaju nakon obične prehlade tokom koje je dete kašljalo i imalo cureći nos. U slučaju ovih obolenja mnoge stvari iz okruženja mogu izazvati pištanje u plućima i blokadu disajnih puteva. Lekari s eobično slažu da se astma retko pojavljuje kod dece mlađe od dve godine, osim ako dete nema ekcem i genetske predispozicije. Kad je u pitanju bronhitis kod dece mlađe od godinu dana njega ovično uzrokuje virus respiratornog sistema . Ovaj virus uzrokuje obična prehlada kod dece starije od tri godine, ali kod nešto manje dece može prodreti sve do pluća što može izazvati opasne komplikacije. Kašalj u ovom slučaju dolazi u kombinaciji sa pištanjem ili glasnim disanjem. Veoma je teško raspoznati kašalj uzrokovan astmom i bronhitisom.

Kad je u pitanju astma dete će imati simptome prehlade, suzne i svrbljive oči, a u slučaju bronhitisa se može javiti povišena temperatura i gubitak apetita.

4935134293_3b078b3355_z

Obratite se lekaru ukoliko:

 • Se javi bilo kakva vsrta kašlja kod bebe mlađe od četiri meseca.
 • Suvi kašalj povezan sa prehladom (bez temperature) traje duže od sedam dana.
 • Suvi ili produktivni kašalj propraćeni povišenom temperaturom.
 • Čujete pištanje u plućima deteta.
 • Dete ima napade kašlja.

Zovite hitnu pomoć

 • Ako dete brzo i otežano diše.
 • Stenje.
 • Dete ne može uhvatiti vazduh.
 • Poplavi u licu.
 • Brzo uvlači i širi stomak za vreme disanja.
Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar