Menu 

To što ste trudni nikako ne mora da znači da treba da se odreknte aktivnosti u kojima uživate posebno ako trudnoća protiče u najboljem mogućem redu to se odnosi i na baštovanstvo, ali neke mere opreza ipak treba da preduzmete.

Trudnice ne bi trebalo da se odreknu svog omiljenog hobija i brige oko cveća i povrća sve dok to ne ugožava njihovo zdravlje, kažu mnogi stručnjaci. Prvi i osnovi savet za sve trudnice koje vole da rade u bašti jeste da prilikom rada u bašti piju dosta vode, obavezno nose šešir, dobru zaštitnu kremu i često prave pauze.

Ipak, višečasovno vreme provedeno u bašti tokom letnjih vrućina se ne preporučuje i zato iskoristite proleće kada sunce nije previše jako i zasadite svoje irise, tulipane i ljubičice,…

http://www.dreamstime.com/stock-images-expectant-mother-gardening-6-image2715004

Upozorenja

Kad je u pitanju rad u bašti trudnice bi na prvom mestu trebalo da se paze toksoplazmoze koja se može nalaziti u zemlji kao i upotrebe pesticida.

Toksoplazmoza je parazit koje se na čoveka može preneti preko životinja, posebno mačaka, ali njome se možemo zaraziti i konzumirajući loše termički obrađeno meso ili voće i povrće koje nije dobro oprano. Trudnicama se iz tog razloga strogo zabranjuje da čiste životinjski izmet, ali i da budu veoma oprezne kad rade u bašti jer se u zeamlji može sakriti ovaj parazit.

Infekcija toksoplazmozom tokom trudnoće može izazvati spontani pobačaj, mrtvorođenče kao i infekcije koje kod beba mogu uzrokovati oštećenja mozga, sluha i vida.

Za većinu ljudi ovaj parazit ne predstavlja rizik pošto nas je većina njemu bila izložena u ranijem periodu života što je razvilo imunitet organizma, ali trudnice bi trebalo posebno da se paze.

Mere predostrožnosti

Nema potrebe da prestanete da se bavite baštovanstvom za vreme trudnoće sve dok se pridržavate saveta koje ćemo vam dati, a koje preporučuju lekari.

1. Nosite rukavice, posebno one obložene gumom i to kad obavljate bilo kakav posao napolju.

2. Nabavite šešir sa velikim obodom koji će čuvati glavu i lice i obavezno pre odlaska u vašu baštu stavite zaštitnu kremu.

3. Detaljno operite ruke kad završite sa poslovima u bašti i ne dirajte oči, lice ili usta pre nego ih operete.

4. Nemojte jesti voće i povrće iz vaše bašte pre nego ga pažljivo ne operete čak i ako znate da je sto odsto organski uzgojeno.

5. Pijte puno vode tokom rada u bašti posebno ako je letnji period, da ne biste dehidrirali. Veoma je važno da pijete vodu pre, za vreme i posle rada.

6. Pravite česte pauze i nemojte se previše forsirati da se sutradan ne biste probudili sa upalom mišića.

7. Ako je potrebno da dižete teške predmete tokom rada u bašti, ne junačite se i obavezno tražite pomoć.

8. Pre upotrebe bilo kakvih hemikalija u vašem vrtu pažljivo pročitajte etiketu i pronađite proizvode čija su isparavanja najmanje štetna.

9. Pre sadnje novih biljaka raspitajte se da li na bilo koji način mogu biti štetne ili otrovne za vas i za vašu bebu.

10. Kada kopate, sadite, čupate korov, pronađite poziciju koja vam je najudobnija, sednite ili kleknite na neko jastuče. Ako u poziciji u kojoj se nalazite osećate bilo kakvu bol pokušajte nešto drugo.

11. Zalijte baštu pre nego počnete kopati jer ćete tako smanjiti prašinu koju biste mogli udahnuti tokom rada.

http://www.dreamstime.com/royalty-free-stock-image-pregnant-woman-plant-pot-image24602606

Organska bašta

Trudnoća je sjajan period da pokušate uzgojiti potpuno organsku baštu bez upotrebe bilo kakvih pesticida i sintetičkog đubriva koristeći samo prirodne metode za đubrenje bašte i borbu protiv insekata. Na taj način smanjićete rizik koji može doneti udisanje štetnih hemikalija tokom trudnoće.

Dobrobiti baštovanstva tokom trudnoće

Baštovanstvo može imati svojevrsno terapeutsko delovanje na trudnicu, da je umiri, reši stresa i odgna brige koje je muče, a vezane su za porod i majčinstvo. Pored toga možete zasaditi poseban cvet ili voćkicu posvećenu ovom posebnom periodu vašeg života o kome ćete voditi brigu zajedno sa vašim mališanom kad dođe na ovaj svet.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar