Menu 

Dekupaž tehnika ukrašavanja namještaja, ali i bilo kojih drugih čvrstih materijala doživjela je nevjerovatan povratak. Stara tehnika, koja nam je došla s Istoka, postala je pravi hit u svim domaćinstvima.

Suština je u isijecanju i kombinovanju dijelova papira, njihovom lijepljenju na obojenu ili specijalno pripremljenu površinu i lakiranju. Retro duh se vraća sa dekupažom i to na drvene, staklene, metalne, keramičke površine. Čini se da sada imamo novi procvat dekupaža, kao što je bio u 17. vijeku. Upoznajte se i vi sa ovom fenomenalnom tehnikom.

Potrebno vam je: komad namještaja (to može biti stari stolić ili ormarić za početak), motivi koje želite (bilo kakav papir, razglednice, pa i fotografije, salvete, a najbolji je specijalni dekupaž papir). Uz to vam je potrebno vrijeme i nešto alata: ljepilo (preporučuje se dekupaž ljepilo, koje sadrži i lak, koji služi i kao gornja zaštita, a neki majstori tvrde da vam može poslužiti i obično ljepilo za drvo, koje rastopite u malo vode), oštre makaze ili skalpel, akrilni bezbojni lak, te četkica za nanošenje ljepila ili sunđerčić. Kada se ispraksate možete početi korstiti i šmirgl za ravnanje i poliranje, različite akrilne boje za podlogu, specijalni crackle lak, koji izaziva stari retro efekat ispucalog namještaja.

Izrada:

Oko „komada“ koji želite dekupažirati pripremite sav materijal i prinesite alat, a podove zaštitite papirom. Očistite predmet, isjecite motive koje ćete lijepiti ili cijeli komad papira ili tapete (najbolje je da u ovom slučaju isječete oblik od običnog papira, pa onda na osnovu njega odgovarajuću veličinu dekupaž papira). Obojite ga akrilnom bojom (eventualno stavite i crackle). Stavite ljepilo preko površine predmeta (razmažite tanko), papir sa motivom lijepite preko gdje ste i planirali i pazite da vam se ne stvore kvržice od vazduha. Morate ih izravnati, ali budite pažljivi da ne biste poderali papir.

U slučaju da koristite papir za dekupaž, potrebno je da ga potopite u mlaku vodu par sekundi, stavite ga na predmet premazan ljepilom i zalijepite ga koristeći se mokrim rukama i spužvicom da izravnate eventuačne kvržice. U oba slučaja (obični i dekupaž papir) kada se sve osuši (obično je najbolje ostaviti preko noći) prelakirajte predmet i to je to. Najbolji majstori preporučuju pet slojeva akrilnog laka (na sat vremena po jedan), jer se tako postiže najbolji izgled.

Iako vam se možda čini teškom, ovaj posao je mnogo zanimljiv, ali je isprva potrebno vrijeme i mnogo strpljenja. Znate li da dekupažirati možete i male kutije, saksijice i druge predmete? Da li ste već imali iskustva sa dekupažom? Podijelite ih sa nama.

Foto: bhg.com, flickr

Piši!
Širi dalje!

5 komentara
 1. PLEMENITO: Uz Tatjanu i Mladenku iz Šapca školske klupe više neće izgledati isto - Šabac Info

  […] dame su svoji učenicima priredile jedno iznenađenje i preuredile školske klupe i stolice „dekupaž“ […]

 2. Cvetni print u uredjenju doma – Mnostvo novih ideja | Uradi sam/DIY

  […] jedna stolica može da promeni celu prostoriju ukoliko je ukrašena “odvažnim” printom. (Nameštaj možete i dekupažirati, o tome smo već pisali). Glavni savet je: ukoliko je komad nameštaja veći, cvetni print mora biti sitniji. Izbegavajte […]

 3. Snzana

  svako ko pozeli da se malo opusti i uzivaneka krene sa dekupazom, ideje dolaze same,probajte, predivno je

 4. Cvetni print u uređenu doma. Mnoštvo novih ideja. - LifePress magazin

  […] jedna stolica može da promeni celu prostoriju ukoliko je ukrašena “odvažnim” printom. (Nameštaj možete i dekupažirati, o tome smo već pisali). Glavni savet je: ukoliko je komad nameštaja veći, cvetni print mora biti sitniji. Izbegavajte […]

 5. Nove ideje za bolju organizaciju u kupatilu

  […] detalj, odnosno polica u kupatilu. Preporučujemo da je dekupažirate (o dekupažiranju smo pisali OVDE) i da na njoj držite peškire, kremice, kutijice, toalet papir, pa i jednu malu vazu sa […]

Napišite komentar