Menu 

Nije vam potrebna fontana mladosti. Napravite mudre odluke i uživaćete u svojim “zrelim godinama” bez briga. Šta to morate znati kada je u pitanju zdravo starenje?

To što ste u 60-tim ne znači da je život na smiraju. Nekim ljudima su ovo prave godina za uživanje, pa zašto ne bi bile i vama? Kada nešto poželite i znate da to možete ostvariti, da imate mogućnosti i vremena ne odustajte samo zato što mislite da to nije za vas, jer ste “u godinama”. Donosimo vam nekoliko saveta, koje stručnjaci uvek govore starijim osobama kada je u pitanju zdravo starenje.

Kalijum

Ostanite jaki u starosti sa dovoljnim unosom kalijuma, koga možete pronaći u krompiru i zelenišu, ali i bananama i papaji. Stariji ljudi, koji paze na ishranu i unos kalijuma imaju mnogo bolje mišiće, od onih koji o tome “brigu ne brigaju”. Potrudite se da bar dva puta dnevno imate neki obrok bogat kalijumom.

Zdravo starenje sa pozitivnim razmišljanjem

I ptice na grani znaju koliko je važno za zdravlje da budete optimistični, da vedrije gledate na život. Crne misli oduvajte obavezno, jer će vam veselje i smeh produžiti život. Pronađite nešto što vas čini ispunjenim, zadovoljnim, oslobođenim stresa, što vas nasmejava i držite se tog. Okužite se zabavnim i smešnim osobama.

Uskačite u patike

Malo ste stariji? Pa, šta. To ne znači da je došlo vreme da dane provodite u stolici za ljuljanje. Šetnja, trčanje za unučićima, pa i lagane vežbe očistiće organizam i doneti vam zdravu starost.

Mlečni proizvodi

Prigrlite mleko, jogurt, kefir, sir – sve vam to treba. Posebno, zbog kalcijuma, koji jača kosti, ali i jačanja imuniteta.

“B” i “D” snaga za zdravo starenjezdravo starenje

Za zdravlje mozga važan je unos vitamina B12, kog možemo naći u morskim plodovima i živini. Međutim, vitamine B grupe možete uzimati i putem tableta, što se i preporučuje, jer neki ljudi stariji od 65 godina teže apsorbuju B12 iz hrane. Pored ovih, važan je i vitamin D. On je najbolja odbrana od mnogih “staračkih” bolesti. Istraživanja pokazuju i da ovaj vitamin može pomoći kod kardiovaskularnih bolesti, visokog krvnog pritiska i nekih autoimunih boelsti. Zato, su ovi vitamini vrlo važni za zdravo starenje.

“Zlatne godine” sa ribom

Riba bogata omega 3 masnim kiselinama je još jedna stvar na koju morate paziti. Treba vam što više ovakve hrane, jer tako smanjujete mogućnost moždanog udara i demencije. Neka vam cilj budu bar dva obroka sedmičano sa “omega 3 ribom”.

Druženje

Ne dozvolite da vas starost natera da se udaljite od društva. Usamljenost samo može pogoršati vaše zdravlje i doneti depresiju, a sa njom i bolesti.

Smanjite crveno meso

Trudite se da crveno meso ne konzumirate više od jednom sedmično. Masti iz te hrane zakrčuju arterije i podižu rizik od kardiovaskularnih bolesti. Zamenite ga sa ribom, piletinom ili proizvodima od soje.

(Pročitajte i savete kako da produžite životni vek).

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar

Zdravlje

Ako se svako veče vrtite po krevetu i ne možete zaspati onda isprobajte tehniku koju je osmislila Loren Witcher, a koja će vam pomoći da zaspite za deset minuta, a možda čak i...