Menu 

Stres je bolest današnjice i većina stručnjaka smatra da je on uzrok mnogih bolesti. Jeste li se ikad zapitali možemo li okrenuti stres u našu korist. Može li stres biti dobar za naše zdravlje?

Otkrivamo vam nekoliko sitnica o stersu za koje sigurno niste nikada čuli.

Većina modernih istraživanja o stresu bazirana su na zastraelim studijama vršenim nad pacovima. Davne 1936. godine, mađarski endokrinolog Hans Selye je pacovima ubrizgavao seriju injekcija i bez obzira koji je bio sadržaj injekcija kod pacova je primećena povećana stopa bolesti i smrti. Taj efekat Selye je nazvao Stres. Do 1970. godine Selye je svoju teoriju razradio i podelio je na dva dela, dobar i loš stres. U današnje vreme stres je primarno loša pojava, što nikako ne mora da znači.

?????????????????????????????????????????????????????????????

Hormoni stresa poboljšavaju fizičko i mentalno zdravlje. Kada se naš um suoči sa stresom, naše telo luči oksitocin, poznat i kao hormon ljubavi koji nam podiže samopouzdanje i ohrabruje nas da se vezujemo za druge ljude i obnavlja oštećene ćelije srca. Mentalno zdravlje ima korist od oksitocina čak i kad doživimo neki veliki stres kao što je stres voljene osobe, eksperti ovu pojavu nazivaju i posttraumatski rast.

Pomaganje drugima nas štiti od negativnog stresa. Postoje dva načina na koji reagujemo na stres. Prvi način nam dozvoljava da branimo sami sebe, a drugi nas podstiče da štitimo one koje volimo. Upravo iz tog razloga ljudi u situacijama koje su opasne po život misle na svoje najmilije. Pomaganje drugim ljudima tokom stresnog životnog perioda može biti od velike pomoći, poništiti osećaj frustracije, ljutnje i tuge i povećati osećaj nade.

Da biste promenili način na koji se nosite sa stresom treba da promenite način razmišljanja. Da li na stres gledate kao na izazov ili kao pretnju? Sopstveni stavovi utiču kako na ponašanje tako i na biohemiju. Istraživanja su pokazala da samo gledanje filma u kome je objašnjeno da od stresa imamo koristi može promeniti način na koji se sa stresom nosimo i poboljšati naše sposobnosti za rešavanje problema.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar