Menu 

Druga djeca su vas zlostavljala u školi i nikada to niste prevazišli? Sada se ta priča nastavlja na poslu. Imate li svog zlostavljača? Kako da ga obuzdate?

Trebate biti svjesni da vi više niste ono preplašeno dijete iz škole. Vi ste odrasla osoba, koja se sposobna da se nosi sa nasilnicima. Stanite čvrsto na noge i kolegu, koji vas na poslu psihički zlostavlja, postavite na njegovo mjesto.

Recite mu kako na vaš posao utiče njegovo ponašanje, da to može da šteti firmi, da on/ona sasvim sigurno ne želi da to šef sazna. (Malo prijetnji nije na odmet). Istaknite da to nećete više trpiti i postavite mu jasne granice: „Više nećeš da mi se obraćaš sa neprimjerenim upadicama. Obraćaćeš mi se samo poslovno“ i slično. Znači, traži se naređivački ton.

Ukoliko i poslije toga nasilnik nastavi po starom, ponovo mu se suprostavite. Bez straha, jer ste vi upravu. Pratite njegovo ponašanje, sigurno ćete primjetiti da zlostavlja i neke druge radnike. Uključite ih i zajedno mu se suprostavite.

Na kraju vam ostaje da ga prijavite šefu ili upravi, ali pribavite dokaz prije tog ili izjave i podršku drugih kolega. Neki od ovih koraka će upaliti, a vi više nećete biti mali preplašeni klinac ili klinka.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar